Mi vezetett Michael Jordan visszavonulásához 1993-ban?
2020. május 12. írta: Mátrai Márk

Mi vezetett Michael Jordan visszavonulásához 1993-ban?

A Chicago Bullsról szóló dokumentumfilm sorozat rámutat a társadalom és a média sporthoz való sajátságos hozáállására.

A „The Last Dance”, a Chicago Bulls 1997/98-as szezonjáról, és az egész dinasztiáról szóló dokumentumfilm-sorozat hatodik része ismét bemutatta a társadalom (ebből kifolyólag a média, hiszen az a társadalom tükörképe) hírességekhez való viszonyát, amely számomra idegesítő, bosszantó, és szánalomra méltó. 

A filmben szó szerint utal rá Dr. Todd Boyd („A fiatal, fekete, gazdag, híres” című könyv írója), hogy amikor egy híresség kapcsán minden tökéletesen alakul, mindenki szereti, ő a világ legjobbja a szakmájában, akkor „óhatatlanul jön valaki, aki megpróbál valami kínosat kideríteni róla”.

Ha felfogjuk Boyd szavait, akkor láthatjuk azt a mérhetetlen ellenszenvet, már-már gonoszságot, amit az ember képes érezni a saját fatája iránt. Az, hogy szándékosan elkezdjük keresni olyan emberekben a hibát, akiket nem is ismerünk, akik soha nem ártottak nekünk, ez kicsinyes, alattomos magatartás, ami nem vet jó fényt senkire.

Michael Jordan ekkoriban, 1993-ban a világ legjobb kosárlabdázója volt, az elmúlt három évben bajnokságot nyert a Bulls-szal, mindháromszor a döntő és az alapszakasz legértékesebb játékosa lett (MVP), a megelőző hét évben folyamatosan pontkirály, olimpiai bajnok a Dream Team legjobbjaként, az Air Jordan cipők eladásai szárnyalnak, McDonald’s és Coca-Cola reklámok dübörögnek vele, és mindenki szereti őt, még rivális szurkolók második kedvenc játékosa is ő volt. Ahogy a reklám hirdette, mindenki olyan akart lenni, mint ő („Be like Mike”).

Jordanről kiderítették, hogy a New York Knicks előtti Keleti főcsoport-döntő előtti éjszaka Atlantic City-ben járt az apjával kaszinózni. Idővel kiderült az is, hogy Jordan sok pénzzel tartozott bűnözőknek, akikkel közös golfozások során fogadott, Slim Bouler számára kiállított egy csekket 57 000 dollárról (pénzmosás volt Bouler ellen a vád), Richard Esquinasnak pedig 1,2 millió dollárral tartozott, aki ezt a könyvében vallotta be. Bouler ellen tanúskodnia is kellett Jordannek a bíróságon, Esquinas pedig csak egy hírnévre és pénzre vágyó figura volt.

A média persze azonnal felkapta a sztorit, és még tovább hajtotta a nem létező ügyet, hogy vajon Jordan fogadott NBA-meccsekre is, lehet hogy elcsalt meccseket, majd amikor az édesapját meggyilkolták, összefüggésbe hozták Michael fogadási szenvedélyét James meggyilkolásával! A média által generált nyomás végül Jordan első visszavonulásához vezetett, 1993 nyarán.

Jordan Jerry Reinsdorff tulajdonos, Phil Jackson vezetőedző, Jerry Krause general manager, és csapattársai körében jelenti be (első) visszavonulását 1993-ban.

Nézzük, mit is derített ki a bulvármédia MJ-ről? Igen, szereti a fogadást. Valószínűleg függő is. És? Nem követett el semmi bűncselekményt, nem bántott senkit. Amikor a média fontosabbnak érzi magát annál, mint amiről beszámol, akkor esik át a ló túloldalára.

Azonban ez a jelenség nem egyedi a hírességek karrierje során. Számtalan példa volt az utóbbi évtizedekben különböző szórakoztatóipari sztárok esetében, akiket az elején mindenki imádott, majd valamit kiderítettek róluk, és a közvélemény ledöntötte az önmaga által alkotott bálványt, ami a valóságban sohasem létezett, hiszen senki sem tökéletes, mindenkiben vannak hibák.

Az irreális elvárásoknak való nem megfelelés miatt szétcincálják, és meghurcolják az illetőt. Majd, amikor a szerencsétlen feláll, és újra diadalmaskodik, megöleljük, és újra köszöntik őt köreinkben (Tiger Woods, 2019-es Masters győzelme).

Néhány példa a fentiekre:

David Beckham: Beckham sármos külseje, és csapatának, a Manchester Unitednek az eredményessége miatt hamar népszerű lett,azonban az 1998-as világbajnokságon egy ostoba szabálytalanság miatt kiállították az argentínok elleni nyolcaddöntőben, amit végül 11-esekkel elveszítettek az angolok. Ezt követően hihetetlen mértékben rászállt a média, „10 hős és 1 hülye gyerek”, és hasonló címekkel köszöntötték a hazatérő csapatot. Beckham óriási nyomás alá került napi szinten, ám Sir Alex Ferguson gondoskodott arról, hogy játékosa a lehető legjobban tudja viselni ezt a terhet. A következő szezonban a MU első angol csapatként bajnokságot, kupát, és Bajnokok Ligáját nyert, és Beckham oroszlánrészt vállalt a sikerekből.

 

A híres The Mirror címlap Beckham kiállítása, és az angolok kiesése után.

 

Tiger Woods: Tiger Woods is tökéletes példa erre a jelenségre. Woods hihetetlen népszerűségre tett szert a golfban, ugyanis egy színesbőrűeket addig kiszorító sportágban sikerült 21 évesen megnyernie első Major-tornáját Augustában. Ezt követően úgy dominálta a sportágat, ahogy még soha senki sem tette azt korábban, még Jack Nicklaus sem. Ahogy Jordanre építette a kosárlabda részlegének marketingjét, úgy építette Woodsra a golf részlegének marketingjét a Nike.

Egy szenvedélyes, színesbőrű, a pályán sokat káromkodó, tehát a golf hagyományainak minden szempontból ellentétes sportolóról beszélünk. Azonban amikor 2009-ben kiderült, hogy Woods több tucat nővel megcsalta a feleségét, hatalmas botrány robbant ki. A szponzorai sorra hagyták el az amerikait, tornán sem indult el, és pár hónap elteltével egy számára rendkívül megalázó sajtótájékoztatót kellett tartania, hogy bocsánatot kérjen.

A média hajtogatta, hogy „válaszolnia kell ezekre a kérdésekre, felelősséget kell vállalnia a tetteiért”, de hogy ezt miért ország-világ előtt kellett, az teljesen érthetetlen.

Woods sajtótájékoztatója. Első sor, jobbról második helyen ül az édesanyja.

Igen, megcsalta a feleségét! Sokszor, sok nővel. Szégyellje magát, nagyon sok embert megbántott! Viszont nem is ő az első gazdag, közismert férfi a történelemben, aki igy viselkedett. Miért van arra szükség, hogy tartson egy sajtótájékoztatót vadidegen emberek előtt, miközben és az édesanyjának ezt az első sorban ülve kelljen hallgatnia, miközben az eseményt számtalan televíziós társaság élőben közvetíti? Azért, hogy aztán a nyilvánosság továbbléphessen? Ez egyszerűen teljesen értelmetlen, és iszonyatosan önző a társadalom részéről.

Ha valaki vett egy Buick-ot, mert Woods azt reklámozta, vagy Air Jordan cipőt Jordan miatt, és most nem akarja hordani, az a fogyasztó problémája, nem a sportolóé.

Aztán amikor 2019-ben teljesen valószínűtlenül megnyerte ismét a Masterst, első Major-tornáját 11 év után először, mindenki örült, és újra befogadta a közösségbe. Addigra viszont Woods rengeteget szenvedett (amihez hozzájárult az apjával való kapcsolata is, akinek a tiszteletére tengerészgyalogos gyakorlatokon is részt vett, ahol olyan sérüléseket szenvedett, amelyek súlyosan hátráltatták a golfpályán).

Mindenki Tiger Woodsnak szurkolt tavaly Augustában. Minden idők egyik legnagyobb hamvakból való feltámadását mutatta be.

Ez persze egy olyan országban történt, ahol sokan azt akarták, hogy mondjon le Bill Clinton, mert megcsalta a feleségét! A magánéletének mi köze van ahhoz, hogy tud-e vezetni egy országot? Különösen akkor, amikor olyan emberek választják meg, akik szintén tele vannak hibákkal, akkor miért várjuk el attól, akit magunk közül választunk azt, hogy makulátlan legyen, miközben nincs ilyen ember a Földön?

Tom Brady: 2015-ben az Indianapolis Colts meggyanúsította a New England Patriotsot egy 45-7-es vereség után, hogy a Patriots szándékosan leeresztette a labdákat a mérkőzés előtt. Az NFL nyomozása nem meglepő módon tele volt hibákkal, hiszen a Patriots 14 éven át folyamatosan gyepálta a ligát, és a többi csapat féltékeny volt, és vonat alá akarták lökni a Patriotsot.

Tom Brady, a csapat irányítója lett a fő gyanúsított, aki végül 4 meccses eltiltást kapott, miközben a liga, a média, és a nyilvánosság valamiért figyelmen kívül hagyott általános iskolai fizika tanulmányokat, és elfeledkeztek egyesített gáztörvényéről, hogy ha beviszed a labdát a 3 fokos januári éjszakából a szobahőmérsékletű klubépületbe, persze, hogy változik a nyomás a labdában! A különbség nem nagy, de amikor 12,5-13,5 font/négyzethüvelyk a szabályos intervallum, akkor ebben az esetben komoly szerepe van. Mindenki megszólalt, aki előtt volt egy kamera, legyen az Miss America jelölt, vagy late-night show házigazda, vagy Barack Obama, akit aztán jól kiparodizált Brady csapattársa (Rob Gronkowski) a Fehér Házban való látogatásuk során. Nem feltételezem, hogy ezek a megszólalók behatóan foglalkoztak volna a témával. Brady ezt követően három bajnoki címet nyert, amivel végképp befogta a gyűlölködők száját.

Matt Patricia, a Patriots defensive coordinatora az NFL főigazgatóját bohócként ábrázoló pólóban száll ki a repülőből a csapat 2016-os Super Bowl-győzelme után.

LeBron James: Allen Iverson, az NBA történetének legjobb 190 cm alatti játékosa nyilatkozta Stephen A Smith Quite Frankly című műsorában, még 2005-ben: „Mindig mondom LeBronnak, most imádnak téged, de amint az első incidens megtörténik…Csak erre várnak, csak erre várnak, mint Kobe Bryanttel is (utalva a szexuális zaklatás vádjaira Bryanttel szemben). Az emberek arról beszélnek, hogy kinyírja az imidzsét. Az ember elkövetett egy hibát. Bárhogy is elkövette, elkövette, ennyi.” (Bryant ellen a vádakat ejtették) Itt fontos megjegyezni, hogy a szerző elutasít minden bűncselekményt, vagy olyan esetet, ahol valaki valamilyen értelemben szenved egy másik ember cselekedetei által! Teljesen mindegy az illető szakmája és népszerűsége, ha bűncselekményt követett el, akkor büntetést érdemel!

James 2010-ben szabadügynökként Clevelandből Miamiba igazolt, hogy két másik All-Starral, Dwyane Wade-el és Chris Bosh-al játszhasson együtt. James Clevelandtől nem messze, Akronban nőtt fel, ezért az ohióiak és az ország felzúdulása még nagyobb volt, miközben csak hozott egy szakmai döntést, ahogyan mindannyian hozunk szakmai döntéseket életünk során, elhagyunk munkahelyeket más munkalehetőség kedvéért, de ha ezt egy sportoló teszi, akkor leszedik róla a keresztvizet.

 

A szurkolók James mezeit égették az utcán a játékos televíziós bejelentése után.

Négy évvel később visszatért James Clevelandbe, és 2016-ban a Cavaliers megnyerte az első bajnokságot Cleveland városának a Browns 1964-es NFL bajnoki címe óta.

James karrierje legnagyobb sikerét érte el a clevelandi bajnoki címmel. Itt a bajnoki parádén, a saját Nike-posztere előtt ünnepel.

A társadalom sportolókra való féltékenysége amúgy is érdekes. Az jogos, ha a teljesítmény egyértelműen nincs összhangban a sportoló fizetésével, de a legmagasabb szinten ez nem lehet probléma. Piaci alapú működés esetében a kereslet-kínálat határozza meg a sporttal kapcsolatos árakat, legyen az a sportoló fizetése, a jegyárak, vagy a televíziós közvetítés ára, amikhez hozzájön az a speciális tényező, hogy ezeket élőben láthatjuk akár a helyszínen, akár a televízió előtt. Az élőben való sugárzás és megtekintés értéke döbbenetesen nagy. Hozzájárulhat az is, hogy azért vagyunk féltékenyek rájuk, mert mi is szeretnénk olyan jók lenni, mint ők, olyan fegyelmezett életvitelt élni, mint ők, de mi erre képtelenek vagyunk.

A hétköznapi emberek közül is sokan vágynak a hírnévre, a pénzre, a sportolói karrier minden pozitív hozadékára, csak az ehhez szükséges munkát nem képesek elvégezni.

Senkit nem zavar, hogy egy színész mennyit keres, és senki nem mondja azt, hogy „hát, ebben a filmben nem volt jó, adja vissza a fizetését, vagy adják vissza a jegy árát!”

A társadalomnak empatikusabbnak és figyelmesebbnek kellene lennie minden egyes tagja felé. Különben hiába próbál másról szegénységi bizonyítványt kiállítani, csak önmagáról sikerül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr1515685024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2020.05.13. 14:15:43

A filmben a média csak egy "adalék" MJ-nek. Elmondja, hogy apjával többször beszélte azt, hogy gyerekkorában mindig baseball sztár szeretett volna lenni. Aztán kinyírták az apját és nyilván bejött nála az, hogy irtó fáradt fizikailag és mentálisan is, aztán visszavonult. Az egyik kis tényező volt a bulvárlapok hecckampánya. A többiekre kitérve, bizony, az amerikaiaknál van egy ilyen "role model" fétis. Te egy sztár vagy, te egy példakép vagy, tökéletesnek kell lenned. Persze nagyon kevés ember tudja ezt az eszményképet megközelíteni. A 80-as évek elején az NBA-nek erős drogproblémája volt. A játékosok kokainoztak, egymást érték a botrányok. Jött a Bird-Magic Johnson páros, akik nem (vagy legalábbis nem nagyon éltek ezzel), majd jött Jordan, mint nagy sztár. A nyomás viszont itt óriási: máig nem tudni, hogy Bird hogy bírta ki, Magic Johnsonról viszont tudni, hogy több ezer nővel feküdt le. Minden meccs után jöttek a lányok, fiatalok, gyönyörűek, általában többen. Johnson így ezt választotta, AIDS-es is lett. A sorozat szerint Jordan irtózatosan kompetitív volt, mindig nyerni akart. Fogadott a játékosokkal a gépen, a golfpályán és ha kaszinóba eljutott ott is nyerni akart. Ő azzal vezette le a feszültséget, hogy megbizonyosodott róla, hogy extrém jó és sikeres. (Persze ne higyjük, hogy neki nem jutott ki szép nőkből).

Ettől függetlenül Britney Spearsnél, Woodsnál, Bradynél is harapott a média mint egy pitbull. A negatív hír, botrány mindig jobb számokat produkál. Anno Freddie Mercury is ebbe betegedett bele részben.

LeBron James kiváló játékos, de messze nem mondható szerénynek. Amíg Michael Jordan játszott, őt sem nevezték el királynak a szurkolói. Jordan nyilvános megszólalásaiban szerényebb, képességeiben és eredményeiben pedig nagyságrendekkel jobb volt. Később egy interjúban James azt mondta, hogy ő a GOAT, tehát a valaha volt legjobb játékos. Jordannal például az a különbség, hogy míg Jordan "megvárta", hogy Chicagoban összegyűljön köré egy Pippen, egy Horace Grant, meg egy BJ Armstrong és velük végül nyerni tudott egy bajnokságot (7 évbe tellett), James feladta ezt. Inkább elment a Miami Heathez. Ez valószínűleg azért zavarta az embereket és a médiát is, mert meghatározó játékos volt, majdnem annyira domináns, mint anno MJ. Sokan csináltak ilyet egyébként a nagy játékosok közül is (mondjuk KArl MAlone, Gary Payton > Lakers, Shaq > Boston stb.), de általában akkor amikor már nagyon leszálló ágban voltak. Ezért esett neki a rajongók többsége és a sajtó is.
Hasonló egyébként a Kevin Durant eset is, a GSW igazolásáért őt is rengeteget támadták (holott messzire nem annyira domináns játékos, mint LBJ).

fran7 2020.05.13. 15:58:38

@MEDVE1978: KD fan vagyok, azt elfogadom, hogy LBJ-t többre tartod nála. De ezt a messze nem olyan dominánsot nem tudom, mire alapozod. KD a liga valaha volt legjobb shootere, emellett rohadt jó védő. És a két gyűrűvel végződő döntőjén, ő volt a domináns a korszak legjobbjai közt. Csak Draymond Green egy kretén és elüldözte. Illetve, hogy a média szerepe is szóba kerüljön, nem tudta azt mondani egy riporternek, hogy ma nem adok interjút. Illetve a LBJ központú média úgy tekintett rá, mint aki meglopta a kedvencüket, s abba is belekötött amibe nem lett volna muszáj. Azért voltak furcsa magyarázkodó dolgai és twitter accountjai.

MEDVE1978 2020.05.13. 21:45:24

@fran7: Speciell jobban bírom Durantet, mint LBJ-t. Ugyanis LBJ egy kosárlabda gép. 206 cm, fizikailag szinte mintha kosárlabdára teremtették volna, izomzatban, magasságban, alkatban. MJ csak 198 cm, mégis sokkal többet hozott ki magából, kreativitásban, játéktudásban szerintem össze sem hasonlíthatók. Durant ebből a szempontból ugye a 208 cm-vel nem annyira kosárlabda gép, mint LBJ (nincs annyi izom). De pont ezért bírtam jobban, mivel így is kreatívan és eredményesen tudott (és reméljük majd tud még) játszani.

Visszatérve a dominánsra, viszont szerintem LBJ dominánsabb. A cleavlandi visszatérés után gyakorlatilag teljesen körülötte forgott a csapat. Még anno Miamiben Bosch-Wade-James hármas volt, amelyben ő volt a legjelentősebb, de azért a többiekre is nagyon nagy szerep jutott.
Cleavlandben azért sokkal kiemelkedőbb volt már, Kevin Love és a többi másodhegedűs sokkal kevésbé volt jelentős.
KD nem ért el ilyen szerepkörbe: az Oklahománál ott volt mellé Harden, később folyamatosan Westbrook. A Golden State-ben talán már lehet mondani, hogy ő volt a "leader" ugyanakkor Thompson-Curry-Green alig volt alatta jelentőségben és szerepvállalásban.

Nem hiszek abban, hogy ennyire számítanának az ellentétek a játékosok között... Green egy bunkó, ezt nagyon messziről látni, még csapattárssal is balhézik, de pl: Durant a tavalyi playoffban szerintem láthatóan mindent adott a csapatért és ezt biztos vagyok benne, hogy Green is értékelte.
Itt inkább az egyéni ambíciók, az unalom, a pénz, a haverok is számítanak. Kyrie Irvinggel volt egy tervük, építsenek fel egy csapatot. Igazából egyiküknek sincs vesztenivalója, mindketten bajnokok, megpróbálnak egy olyan csapatot felépíteni, amiből aztán majd azt látni, hogy itt ők a főszereplők.

Durantra a média reakciója szerintem kb, majdnem ugyanaz volt, mint LBJ-re, őt is keresztre feszítették azért, mert eljött egy esélytelenebb csapattól a bajnokesélyeshez (és még nem járt a pályafutása végén). Ebben szerintem egyébként igaza volt, az a véleményem, hogy Russel Westbrook sohasem fog NBA döntőt nyerni, ha ott maradt volna vele, akkor ő se nyert volna.

fran7 2020.05.14. 10:20:30

@MEDVE1978: A gondom a messze dominánsabb kifejezéssel volt. LBJ a fizikai adottsága nélkül nem lenne kiemelkedő játékos. Ráadásul őt úgy várták és építette fel maga az NBA is, hogy ő lesz a következő Jordan, Kobe. Ez végig segítette az útját és ezért feltünő, amikor eltűnik a negyedik negyedben, mert... Igazán nem is tudjuk miért. De ilyet néha KD is csinál, de nála ugye ott van, az, hogy Westbrook tökéletesen kiszámíthatatlan. Illetve, ha Curry és Thompson a csapatodban van, akkor néha elég a pass only üzemmód. Egyszer játszottam ilyen játékossal életemben, sose felejtem. Green meg ott tolta el az egészet, hogy KD beáldozta a reputációját, éveken át az egész NBA és a média célpontja volt, mert elmert igazolni a GSW-hez. Erre rászól, hogy ne dobjon el egy dobást, a világ legjobb shooterének az egyik legkevesebb dobott ponttal all-star játékos, ráadásul utána sem értette mi ezzel a baj. Ezért mondta azt a bajsza alatt KD, amit. A posztoló biztos nem ezt akarta témának a hozzászólásban, de így alakult.

fran7 2020.05.14. 10:47:18

A poszthoz is hadd szóljak hozzá. A média negatív oldalát hangsúlyozta ki a blogger. Csak ettől messze árnyaltabb a kép.
Britney Spears: Olyan médiavezérek álltak a háta mögött és olyan médiaerő, amit nála láttunk elsőként, ahogy 16 éves lányt felemel. Ráadásul a Disney istállóból jött, ahol egy ártatatlan tisztaság gyűrűs kislányt formáltak át egy popdívává, ami annyira sikerült, hogy 40 évesen is az apja gyámsága alatt van. S ezt láttuk Miley Cyrusnál. Néhányan talán rájöttek, hogy a média minden szinten és módon kihasználta Britney-t. Csak akkor a metoo mozgalom még sehol nem volt.
David Beckham, a legkevésbé tehetséges focista focista volt, akit a média emelt ki. Olyannyira, hogy amikor lábközépcsontja eltört a The Sun a lába fotóját tette címlapra, hogy az angolok "kézrátétellel" gyógyítsák. Ő is teljesen igénybe vette a média szolgálatait, ők emelték fel.
Tiger Woods: Nem csak csalta önmagában az asszonyt, hanem mint kiderült sex és drogfüggő volt, komoly családi problémákkal.Még 2017-ben is letartóztatták ittas vezetésért. Tehát nem a média találta ki a dolgokat, hanem komoly problémái voltak, amit a média takargatott.
Tom Brady: nála azért Bielichek-féle illegális megfigyelés után keresték a lehetőséget, hogy megbüntessék. Sikerült is a labdaleeresztéses ügynél. Úgy, hogy profi játékosok sem érzékelték, ha a megengedettnél kicsit jobban le voltak eresztve a labdák.
Bill Clinton: Szerintem nem értetted az impeachment folyamat lényegét. Ott nem az alkalmatlanság a kérdés, hanem a méltatlanság. Azért, hogy Bill a személyzettel múlatta idejét a Fehér Házban, kihasználva a hatalmi pozicióját azért súrolja a méltatlanság fogalmát. Ma szerintem a metoo mozgalom idején még börtön is fenyegetné. Csak a mainstream média valami miatt nem akarja ezt észrevenni. Mondjuk a HillaryFoundation évi 700 millió dolláros bevétele miatt és, hogy Hillary esélyeit ne rontsák el.
Vagyis a poszt csak a média negatív szerepét mutatja be, elhallgatva az illetők negatív oldalát és azt, hogy cserébe, mekkora bevételhez juttatták az illetőket. Néha valóban messze túlértékelve szerepüket.
süti beállítások módosítása