Valós, vagy csak átmeneti a Manchester United éledezése?
2020. július 11. írta: Mátrai Márk

Valós, vagy csak átmeneti a Manchester United éledezése?

 

A Manchester United az elmúlt 17 mérkőzésén nem kapott ki, 4 döntetlen mellett 13 győzelmet aratott Ole Gunnar Solskjaer csapata, amely sorozatot a nemzetközi futballélet koronavírus általi felfüggesztése sem tudott megszakítani. Utoljára a 2017-18-as szezon elején játszott ennyire jól a United, és sokan most érzik úgy, hogy végre visszatérhetnek azok a sikerek, amelyeket megszoktunk Sir Alex Ferguson irányítása alatt. Azonban mi van az eredmények, a játékosok, és a csapat teljesítményei mögött?

A Manchester United a bajnokság folytatása óta 6 meccsből 5 győzelmet és 1 döntetlent ért el, 17-4-es gólaránnyal, és FA-Kupa elődöntőbe jutott. A csapat az 5. helyen áll a bajnokságban, amely Bajnokok Ligája indulást érne, ha a Manchester City fellebbezését hétfő délelőtt elutasítja a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Azonban a forma alapján nem lenne meglepő, ha nem lenne szükség a svájci székhelyű szervezet döntésére, hanem elérné minimum a 4. helyet is a United.

A védelem viszonylag kiegyensúlyozottan a legjobbak közé tartozik a bajnokságban, támadásban viszont egy ideje jelentős túlteljesítés látható. Fekete szaggatott vonal a bajnokság folytatását jelenti.

Az egyik fenntarthatatlan tényező az a csapat javára megítélt büntetők száma. Egészen döbbenetes mennyiségű 11-est kap a csapat. Immár huszonöt 11-est kaptak az elmúlt két szezonban. Több, mint kétszer annyit, mint bárki más.

A Liverpool 235 tizenhatoson belüli labdaérintésenként kap 11-est, a Manchester City 143,9 érintésenként, a Manchester United viszont 68 érintésenként!!! Ez elképesztő különbség, főleg, ha megnézzük, hogy a Liverpool 25%-al, a City 39%-al ér többet a labdába a tizenhatoson belül!

Amellett, hogy a játékvezetők a VAR korában is képesek voltak jogtalan tizenegyeseket befújni a Unitednek (lásd tegnap az Aston Villa ellen), más csapatok jogos büntetőktől esnek el.

Ez hosszú távon fenntarthatatlan, mivel elemzések kimutatták, hogy ez nem egy képesség, hogy egy csapat gyakran harcol ki büntetőket, túl nagy szerepe van a véletlennek ebben. Ezért pedig nehéz megítélni egyes játékosok teljesítményét, vagy éppen az edző munkáját, ami elég komoly probléma, főleg, hogy Ole Gunnar Solskjaer továbbra sem bizonyította, hogy ő lenne a legjobb megoldás a menedzseri pozícióra.

Az elmúlt két idényt megelőző huszonhat szezonban a MU öt büntetőt átlagolt a bajnokságban, az elmúlt kettőben tizenkettő és felet!

Csütörtökön ezért kapott büntetőt a United, a játékvezető és a VAR-t kezelő bíró szerint is a védő volt szabálytalan, pedig Fernandes taposta meg őt.

Bruno Fernandes érkezése fordulatot hozott a csapat számára. Bátor, kockázatos passzokat adó, sokat kapura lövő játéka új dinamikát hozott a csapat játékába. Azonban az ő teljesítményében is vannak hosszú távon fenntarthatatlan tényezők.

A számok azt mutatják, hogy Fernandes a góljai felét büntetőből szerzi, ami nem meglepő, hiszen a Sportingban is a góljai 31%-át szerezte azokból. Durván túlteljesít a várható gólok és a valódi gólok tekintetében, vagyis sok olyan lövésből szerez gólt, amelyekből kis valószínűséggel lesz gól. Ez hosszú távon nem fenntartható, főleg egy középpályás esetében. A gólpasszok tekintetében a legdöbbenetesebb a túlteljesítés, vagyis olyan passzai után szereznek gólokat csapattársai, amelyek szintén alacsony valószínűségű lövések. Ez pláne nem fenntartható hosszú távon. (Fbref/Statsbomb)

Látszik, hogy Fernandes számai között mekkora a különbség a valódi eredmények, és az analitikai számok tekintetében, míg De Bruyne-é sokkal közelebb vannak egymáshoz, így fenntarthatóbbak (azon kívül, hogy ligaelitek). Ezért várható Fernandes idővel vissza fog esni, ellentétben a belgával. (Fbref/Statsbomb)

Paul Pogba és Marcus Rashford visszatérése is rengeteget segített a csapatnak, ám nem feltétlenül saját maguk játszanak kiválóan, hanem társaik, Anthony Martial, Mason Greenwood, és Fernandes.

Greenwoodtól nagyon sokat várt a klub, ugyanis a legtehetségesebb játékosnak tekintik az egész évezredben, aki kijött az akadémiájukról. Greenwood két lábas játékos, aki képes középcsatárként, és a szélről indulva is nagyon veszélyes játékot produkálni. Nagyon jó a kapu előtt, távoli lövései is jók, pontosak, és még fontosabb, hogy mindkét lábbal erősen leadottak.

A játékosmegfigyelés során egy nagyon alulértékelt kvalitás az, ha egy játékos képes nagyon tisztán és erősen eltalálni a labdát. Lionel Messi ezért képes egész karrierje során túlteljesíteni várható gólok tekintetében, mert ő képes nagy erővel, és helyezve is leadni pontos lövéseket a pálya bármely pontjáról.

Greenwood lövései. 1 lövésének 9%-os esélye van arra, hogy gól lesz, ehhez képest lövései 26%-ából (!!!) betalál. Értelemszerűen ez fenntarthatatlan. Ha képes lenne csökkenteni a távoli lövések számán, és még jobb pozíciókból leadni a lövéseit, világklasszis válhat belőle. (Zöld=gól, sárga=kapufa, kék=kapus védett, piros=kaput elkerülő lövés; Understat)

Greenwood 3 várható gólból szerzett 9-et, ami 300%-os (!!!!!) túlteljesítést jelent. Magyarul 3 gólt szerez minden 1 gólra, amit szereznie „kellene” lövései minősége alapján. Harry Kane 1,19-et, Mohamed Salah 1,17-et, Jamie Vardy 1,13-at szerez. Lionel Messi csak a bajnokságban 138%-al teljesít túl az elmúlt három szezonban, nos, Greenwood ennél 2,17-szer jobb, vagyis vagy vissza fog esni Greenwood, vagy ő lesz minden idők legjobb futballistája…Valos 

Összességében elmondható, hogy a Unitedben végre minőségi játékosok felelnek a támadójátékért, ami tovább javulhat, ha megveszik Jadon Sanchót a Dortmundtól. Azonban egyes játékosok teljesítménye, és a kapott 11-esek száma fenntarthatatlan, és Solskjaernak más megoldást kell találnia a sikeresség fenntartása érdekében, amelyre nem biztos, hogy képes lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr215994990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása