Ez Tom Brady világa, mi csak benne élünk
2021. március 24. írta: Mátrai Márk

Ez Tom Brady világa, mi csak benne élünk

A Tampa Bay Buccaneers történelmet írt. A Super Bowl LV megnyerésével első csapatként sikerült hazai pályán elhódítaniuk a Vince Lombardi-trófeát. Tom Brady a hetedik bajnoki címét szerezte meg, ennél több Super Bowlt egy csapat sem nyert a Super Bowl-korszakban!

A mérkőzés előtti felvezetőben említettem, hogy mennyire fontos lesz az, hogy a Tampa Bay hatékony támadójátékot játsszon, és térjen el az eddig alkalmazott Bruce Arians-féle Air Raid-támadójátéktól, ami a hosszú passzokra épül („No risk it, no biscuit” -Arians).

A Kansas City Chiefs címvédőként vágott neki a mérkőzésnek, és a fogadóirodáknál esélyesebbek is voltak, ráadásul az amerikai fogadóirodáknál nem csak a több szelvény, hanem a fogadók által felrakott pénz is a Kansas City neve mellett szerepelt. Amikor Tom Brady csapatai ellen az amerikai sportfogadók több szelvényt, és több pénzt raknak, Brady mérlege 8-0 volt a mérkőzés előtt (ne fogadjunk Tom Brady ellen, ha ő az esélytelenebb).

A 2014-es szezon végén is egy olyan csapattal találkozott Brady, amely éppen a címvédés kapujában volt (Seattle Seahawks), azonban a Patriots 28-24-re diadalmaskodott, így továbbra is a Brady által vezetett Patriots tudott utoljára címet védeni (2004).

A Chiefs a liga legjobb támadósorát vonultatta fel, Patrick Mahomes irányító minden idők talán legjobb első három évét produkálta az NFL-ben, a Brady-Mahomes párosítás pedig egy lapon említhető a Joe Montana-Dan Marino, vagy a John Elway-Brett Favre párharccal a Super Bowlok irányítópárharcait illetően.

Az alapszakaszban játszott mérkőzésükről hosszabban is írtam a Super Bowlt felvezető cikkemben. A legnagyobb kérdés az volt, hogy képes lesz-e a két tackle-jét elveszítő Chiefs megblokkolni a Tampa védőfalát, illetve, hogyan tudja majd megfogni a novemberi meccsen szenzációsan játszó Tyreek Hillt, és Travis Kelcet a Todd Bowles-vezette védelem.

Bowles egy nagyon agresszív védőkoordinátor, aki szereti blitzekkel nyomás alá helyezni az ellenfél irányítóját. Azonban a playoffban Bowles változtatott. David Bakhtiari, a Green Bay Packers falemberének sérülésének is köszönhetően már az NFC-döntőben is képes volt csak négy védőfalemberrel odaérni Aaron Rodgershez, a Chiefs pedig Eric Fisher és Mitchell Schwartz nélkül lépett pályára, ezért bízott a Barrett-Suh-Vea-Pierre-Paul kvartettjében, hogy nyomás alá tudják majd helyezni a lábujjsérüléssel játszó Mahomest.

Amikor Mahomes a snapet követően nem adta át a labdát valakinek (dropback), a játékok csupán 9,6%-ában hívott blitzet Bowles, aminél ritkábban nem hívott blitzeket az elmúlt öt évben! Az összes dropback 24%-ában 2,5 másodperc alatt nyomás alá került a tavalyi Super Bowl MVP, Brady-nél csak 3% volt ez a mutató. Mahomes összesen 29-szer volt nyomás alatt (legtöbb a Super Bowlok történetében), Brady csak 4-szer (legkevesebb a Brady által játszott 10 Super Bowlban).

Andy Reid, a Chiefs edzője nem alkalmazkodott ehhez, ami nagy hiba volt. Mahomes 52 dropback-jéből csupán négyszer volt ötnél több KC-falember a pályán, de ez az öt játékos nem tudta megblokkolni a Bucs védőit. Reidnek többször kellett volna hat támadófalembert a pályára raknia, és a tight endeknek is meg kellett volna ütniük a védőfalembereket közvetlenül a snap után (chip). Miután a Tampa az 1. negyed végétől kezdve vezetett, a Chiefs még jobban hátat fordított a futójátéknak, a támadófal rossz pass protection-je pedig még rosszabbá tette a helyzetet Mahomes számára, aki 497 yardot futott a line of scrimmage mögött, mielőtt elengedte volna a labdáit, ami a legtöbbnek számított ebben a szezonban.

Két mély safety-vel játszott Bowles, így próbálta Tyreek Hillt kivenni a játékból. Ez is rendhagyó volt a védőkoordinátortól, ugyanis 68 playből 59-szer használt két mély safety-t Bowles, ami a legmagasabb arány (86,8%) az elmúlt öt évben a New York Jets korábbi vezetőedzőjétől.

Mivel a két mély safety megállította a hosszú passzokat, a többiek nyugodtan „rárepülhettek” a rövidebb passzokra, ezért nem tudott folyamatosan haladni a labdával a Kansas City (Hill 7 elkapásból 73 yardot szerzett).

Antoine Winfield Jr. gúnyolja ki Hillt. Hill az alapszakasz meccsen ugyanezzel a jellel gúnyolta ki a Tampa védőit, most a kölcsönkenyér visszajárt.

Reid azt a módosítást sem végezte el, ami eddig a Chiefs-offense egyik legfőbb ismertető jegye szokott lenni. Kevés play-actiont, illetve pre-snap motion-t alkalmazott, pedig mindkettőben ligaelitnek számított a címvédő. Ez valószínűleg az eredmény, illetve Mahomes egészsége miatt alakult így (play actionnél hátat fordít az irányító a védőknek, ezért nem látják, ha a védők már a közelükben vannak, ez pedig növelheti a sérülés veszélyét) (idősebb irányítók sem szeretik ezt). Bár Clyde Edwards-Helaire hatékonyan tudott futni (9 futás, 64 yard, 7,1 yard/futás), a Tampát ez egyáltalán nem zavarta, hiszen tudják, hogy futójátékkal nem verik meg őket (a Bucs futás elleni védelme ligaelitnek számít), illetve, hogy Reid Mahomes kezébe akarja majd tenni a labdát.

Azonban az idén sokat kritizált Tampa Bay-offense nélkül nem játszhatott volna előnyből a védelem. Az NFC-döntő és a Super Bowl közötti két hétben a családja kiköltözött Brady Derek Jetertől bérelt lakásából, hogy az irányító nyugodtan készülhessen a döntőre. A felkészültség meg is látszott a játékán, azonban az nem volt biztosra mondható, hogy Arians gyakorlatilag teljesen Brady-re bízza majd a támadósor taktikájának kialakítását, ezért pedig dicséret illeti Arianst.

Bár csak Rodgers dobott idén több air yardot Brady-nél az egész szezonban (a line of scrimmage-től az elkapás pontjáig tartó távolság) (9,2 air yard/kísérlet), minden idők legjobbja visszatért a New Englandben mutatott támadójátékhoz.

Ez sok play-actiont, és 1st&10-nél való (középhosszú) passzjátékot jelent.

Brady kevesebb air yardot átlagolt a döntőben, valamint hamarabb is szabadult meg a labdától, mint a csapat ezt megelőző három meccsén a playoffban. Azonban a megnőtt play-action % sokkal jobb hatékonysághoz, és pozitív elvárt feletti pontos passz mutatóhoz (CPOE) vezetett. (Evan Lazar)

A Bucs csökkentette a passzai mélységét. 5,7 yardnyival dobta átlagosan túl a line of scrimmage-et Brady, az alapszakaszban ez 9,2 yard volt. A Chiefs védelmének a terve az volt, hogy a secondaryben megtévesztő coverage-ok alkalmazásával adnak lehetőséget a front 7-nek, hogy nyomás alá helyezzék Brady-t, amíg ő megpróbálja megfejteni a Chiefs védekezését.

Jól gondolta a Bucs a meccs előtt, hogy ez lesz Steve Spagnuolo terve, ezért is tértek vissza Brady new england-i játékához, a gyors passzok ugyanis semlegesíteni tudták ezt a tervet.

Az idei rájátszás 13 meccsén senki nem passzolt olyan magas arányban, mint a Tampa Bay a döntőben, ez pedig lehetővé tette a hatékony futójátékot is. A kulcs down az 1st&10 volt ezen a meccsen. Leonard Fournette vezetésével 6,3 yardot átlagoltak futásonként az első három negyedben 1st&10-nél.

Emellett 67%-ban hívtak play-actiont, ami a legmagasabb arány az egész szezonban (a ligaátlag 38%). Ezekben a játékokban Brady 7/8, 12 yard/kísérlet, +0,67EPA, 2 TD, 156 passer ratinget hozott. Amikor nem hívtak play-actiont 1st&10-nél, akkor 4,3 yard/kísérlet, -0,28EPA-t hozott.

A 3. kísérleteknél 7-szer próbált passzolni Brady, 2,4 yard/kísérlet, -0,54 EPA, 2 first down, 1 sack volt a mérlege.

A 2 play-actionből szerzett touchdown passznál a Kansas City védelmének egy gyengeségét is kihasználta a Buccaneers. Egész szezonban szenvedett a tight endek levédekezésével a Chiefs, különösen azok ellen a tight endek ellen, akik a tackle mellől indultak útvonalat futni (in-line pozíció), és csak 1., és 2. kísérleteknél szerzett touchdownt a hazai csapat a vörös zónában.

Ennek a játékhívásnak „Charles Barkley” a neve a Patriotsnál (Barkley ezzel került a legközelebb bajnoki címhez egész élete során).

Ahogy Brady említi a videóban, a Peyton Manningtől tanult játék alapján valamelyik guard, vagy a center húz oldalra, ahogyan az futójátékoknál szokás. A cél az, hogy emiatt a védelem azt gondolja, hogy futás következik, ezért fellépnek a line of scrimmage-re, a mögöttük kialakuló területen azonban egyedül találja magát Rob Gronkowski, aki könnyedén felgyorsíthat, őt pedig nagyon nehéz ezt követően földre vinni.

Ez a játék annyira jól működött a következő szezonban, hogy a 69-es számot különösen kedvelő Gronk rekordokat döntögetett (legtöbb TD egy tight endtől egy szezonban, első tight end, aki vezette a ligát TD-elkapásokban egy szezonban).

 

 

A Super Bowl 2. félidejében is használták ezt a játékot. Itt a center, Ryan Jensen húz balra, Gronkowski pedig szabadon kapja a labdát a pálya közepén.

 Rob Gronkowski megállíthatatlan volt a Super Bowl LV-n.

 

Az 1. félidő végén nagyon komoly hibákat vétett Andy Reid az óra menedzselése szempontjából. Miután Harrison Butker mezőnygóljával 14-6-ra zárkózott fel a Chiefs, a Chiefsnek meg volt az esélye arra, hogy megnyerje a mérkőzés középső nyolc percét (1. félidő utolsó négy perce, és a 2. félidő első négy perce), hiszen ők kezdték a 2. félidőt.

Azonban Andy Reid egész karrierje során nem kezelte jól az óra menedzselését. A Bucs Fournettel futott egyet 55 másodperccel a szünet előtt, nulla yardért. Ha a Chiefs nem kér időt 47 másodperccel a szünet előtt, akkor a Tampa Bay lehet, hogy megpróbálkozik agresszívvá válni, hogy legalább egy mezőnygólig eljussanak, de az is lehet, hogy megelégedtek volna a 14-6-os vezetéssel egy félidő után, és akkor a Chiefs az egyenlítésért támadhatott volna a 2. félidő elején.

A következő játékban egy biztos passzt adott Brady Chris Godwinnak, hogy az óra tovább pöröghessen. 3rd&2-nél a Chiefs ismét időt kért, 44 másodperccel a szünet előtt. Az álló óra miatt nem volt egyértelmű, hogy futást fog hívni a Bucs, míg pörgő óránál az valószínűbb lett volna. Reid terve az volt, hogy a defense megállítja Brady-éket, és Mahomes visszakapja a labdát, kb. 38 másodperccel a félidő előtt.

A Buccaneers okosan egy rövid passzjátékot hívott, Gronkowski pedig megszerezte a first downt. Innentől fogva csak labdaszerzés esetén juthatott volna vissza a labda Mahomes-hoz, Brady-ék pedig megindulhattak. A drive hátralévő részében három szabálytalanságot is ítéltek a Chiefs védelme ellen. Különösen az utolsó zászló volt valószínűleg rossz ítélet, amikor is Tyrann Mathieu-t ítélték szabálytalannak Mike Evansszel szemben. Azonban azt érdemes megemlíteni, hogy a Chiefs secondary-je az egész évben agresszívan védekezett, és amiket sokszor nem fújtak be ellenük korábbi mérkőzéseken, azokat most nem úszták meg.

A mérkőzésen 15 szabálytalanságot fújtak be a bírók, a Chiefs 11-szer szabálytalankodott (1. félidőben 7-szer). Ez volt a legtöbb szabálytalanság Super Bowl IX óta, a 2. negyedben kiosztott büntető yardok pedig a legtöbb volt a döntők történetében. Az egész 1. félidőben látszódott a koncentráció hiánya a címvédőn, különösen akkor, amikor Ryan Succop mezőnygólt rúgott, de mivel Antonio Hamilton lesen állt, automatikus first downt kapott a Bucs, a következő játékból pedig 14-3-ra lépett el a Tampa Bay.

A szünet előtt néhány másodperccel pedig Antonio Brown kapott el egy touchdown passzt Brady-től, ami ismét egy korábbi Patriots-os játékot idézett.

Julian Edelman mérkőzést nyerő TD-je a Seattle ellen nagyon hasonló útvonalat követelt meg az elkapótól. Tharold Simon szemben állt Edelmannel, ezért az elkapó a Colorado/Juke-útvonalat futva előbb befelé vágott, majd kifelé lépett, miután Simon kibillent az egyensúlyából.

 

Brown a Chiefs ellen hasonló módon szerzett TD-t. A különbség az volt, hogy Mathieu (aki az 1. félidőben többször is reklamált a játékvezetőknél, és még Brady-t is felidegesítette) Brown külső vállára terhelt (outside leverage), ezért Brown (pont fordítva, mint Edelman) előbb kifelé indult, majd visszafordult, Brady pedig megtalálta őt. Ahogyan az oldalvonalon álló csereirányító, Blaine Gabbert szavaiból ki lehetett venni, („Nem tudom, hogy milyen útvonalat futott, de megoldotta.”) Brown és Brady jól alkalmazkodtak Mathieu testtartásához.

A játék után a 43 éves Brady kétszer is odarohant Mathieu-höz, hogy rendre utasítsa a védőt. Amikor Tom Brady mérges, és a versengő szellem kitör belőle, az a lehető legrosszabb hír az ellenfelek számára…

Brady sosem volt a leggyorsabb, a legerősebb, a legmagasabb a pályán, tehát fizikailag nem egy megrettentő alak, de a játéka és a versengő szelleme olyan párosítás, amely félelmet kelt az ellenfelekben, immár 20 éve.

 

A második félidőben Leonard Fournette is TD-t szerzett, a mérkőzés pedig végleg eldőlt.

Amióta Mahomes bemutatkozott az NFL-ben, először nem szerzett a Chiefs touchdownt egy meccsen, ami nem akármilyen teljesítményre vall Todd Bowles védelmétől. Mahomes először veszített mérkőzést több, mint egy labdabirtoklásnyival 2016 novembere óta, amikor is az Iowa State 66-10-re verte a Texas Tech csapatát.

 Mahomes „az életéért szaladgált”, de nem tudott megbirkózni a Tampa Bay pass rusher-eivel.

A mérkőzést végül 31-9-re nyerte a Tampa Bay Buccaneers.

Tom Brady lett a Super Bowl LV MVP. Ez volt Brady 7. gyűrűje, és az évek során olyan drasztikusan szeparálta el magát a történelem legjobb NFL-játékosaitól, hogy az már felfoghatatlan. Manapság hajlamosak vagyunk felelőtlenül dobálózni egyes jelzőkkel, ezért már nem is találunk megfelelő jelzőket Brady-re.

7 bajnoki cím, 5 Super Bowl MVP, két különböző csapattal nyert Super Bowlt, ráadásul az eligazolást követő első szezonjában egyből bajnok lett 43 évesen, miközben egy világjárvány lehetetlenné tette, hogy a szokásos felkészülésre sor kerülhessen, amelyen összeszokhatott volna a támadósorral. Egymaga megváltoztatott egy egész franchise-t egy világjárványtól sújtott holtszezon alatt (a Bucs 2007-ben járt utoljára a rájátszásban, ráadásul bajnoki címet nyert egy Glazer-család által tulajdonolt csapatban…). Ő maga lett a szervezeti kultúra Tampában.

Övé a legtöbb Super Bowl-részvétel, a legtöbb passzkísérlet a döntőkben, a legtöbb sikeres passz a döntőkben, a legtöbb TD-passz a döntőkben, a legtöbb passzolt yard a döntőkben, a legtöbb passzkísérlet egy Super Bowlon, a legtöbb sikeres passz egy Super Bowlon, a legtöbb passzolt yard egy Super Bowlon, a legtöbb 300-passzolt yardos Super Bowl, a legtöbb mérkőzést nyerő drive a Super Bowlokon, a legtöbb Super Bowl győzelem egy évtizedben, és ő a legidősebb irányító, aki Super Bowlt nyert.

Övé a legtöbb passzkísérlet, a legtöbb passzolt yard, a legtöbb passzolt touchdown, a legtöbb győzelem az alapszakaszban, és a rájátszásban egyaránt.

Szinte felsorolhatatlan az összes rekord, amivel rendelkezik. Soha nem láttunk egy irányítót ilyen magas (vagy egyáltalán bármilyen) szinten játszani ennyi idősen.

Brady életmódja tökéletesen illusztrálja azt, hogy nem mások véleménye, hanem saját magunk vágyai szerint érdemes élnünk. 37 éves kora óta 4 Super Bowlt nyert, és mindegyik (sőt, még az Eagles ellen elveszített) után arról beszélt a média, hogy most lenne érdemes abbahagyni.

Azonban Brady nem a nyilvánosság, vagy éppen a felesége, Gisele Bündchen kívánságai alapján tölti a karrierjét. Nem a bajnoki címek miatt játszik, hanem azért, mert imádja az amerikaifutballt, imád a TB12 Módszer alapján élni és felkészülni a mérkőzésekre személyi edzőjével, Alex Guerreróval (még ha Guerrero egyes elképzeléseivel nem is ért mindenki egyet (pl. paradicsom gyulladást kelt a szervezetben)), imád a csapattársaival lenni, és rácáfolni mindenkire.

 

Guerrero 2004 óta dolgozik együtt Brady-vel.

Még minden idők legjobb edzőjére, Bill Belichickre is rácáfolt, hiszen Belichick volt az, aki nem akart neki többéves szerződést adni, hogy Brady (az általa célként kitűzött) 45 éves koráig játszhasson New Englandben. Bármilyen kritikát fogalmaznak meg vele szemben, mindig képes rácáfolni.

Tom Brady a legjobb példa arra, hogy a legnagyobb erő nem a karunkban vagy a lábunkban van, hanem a szívünkben és a fejünkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr216476136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása