Hogyan vetett véget harminc évnyi várakozásnak a Liverpool?
2020. augusztus 07. írta: Mátrai Márk

Hogyan vetett véget harminc évnyi várakozásnak a Liverpool?

Harminc évnyi fájdalomnak vetett véget a Liverpool FC, megszerezve első bajnoki címét a Premier League megalakulása óta. Az út ebben a szezonban, és 1990 óta is hosszabb volt, mint arra bárki is számíthatott volna. Az, ahogyan bucira verték a Manchester Cityt az idei bajnokságban, amely minden idők legdrágább keretét vonultatta fel a pályára, az még jobban kiemeli az eredmény történelmi mivoltát.

Hogyan is sikerült ilyen nagy pontkülönbséggel (18 ponttal, bajnokság megnyerésekor 23 ponttal) megnyerni az idei Premier League-et?

A sportanalitika számok térnyerésének köszönhetően egyre több helyen (ezen a weboldalon is) gyakran lehet találkozni a várható gól, és egy mutatókkal. Ezért, ha az egyik legnépszerűbb nyilvános adatokat nyilvánosságra hozó weboldal, az Understat számait nézzük, a Manchester City várható pontok tekintetében simán a Liverpool előtt végzett, 14 várható ponttal. A Liverpool tavaly 13, idén 24 várható ponttal szerzett kevesebbet, mint amennyit valójában szerzett (97 és 99).

Azonnal felmerül az átlaghoz való visszaesés koncepciója, ami a futballban jellemző is, akár a játékosok, akár a csapatok esetében, azonban mint azt látni fogjuk, a Liverpoolnál vannak olyan mélyen megbúvó tényezők, amelyek ezt fenntarthatóvá teszik, és megkérdőjelezik a modell működését.

Lássuk, hogyan lett ekkora különbség a két csapat között? Az eredményeket a Liverpool bajnokká válásáig vizsgáltam, ami a 31. forduló végét jelenti, hiszen addig mindkét csapatnak volt esélye a bajnoki címre. Utána már mindkét csapat hozzáállása megváltozott, ezért azokat nem vettem figyelembe.

Manchester City

Percek adott állásnál

Várható gólkülönbség adott állásnál

Eltöltött idő adott állásnál (%)

Gólkülönbség adott állásnál

Több gólos hátrány

211

3,16

7,56%

3

Egy gólos hátrány

176

-0,58

6,3%

-2

Döntetlen

1156

16,73

41,4%

+14

Egy gólos előny

609

15,21

21,83%

+11

Több gólos előny

638

16,72

22,87%

+18

 

Ha megnézzük a Manchester City számait, akkor látjuk, hogy egy nagyon erős támadójátékkal rendelkező csapatról beszélünk, jó várható gól mutatókkal. Akkor mégis miért maradtak le ennyire a Liverpool mögött?

(A Liverpool bajnokká válásakor) A City a percek 13%-át hátrányban töltötte, ami elég magas szám. Döntetlennél +14 volt a gólkülönbségük, ami 27-13-as gólaránnyal jön ki, vagyis 13-szor az ellenfél szerezte meg a vezetést ellenük döntetlen állásnál!

Itt az egyik legnagyobb különbség a csapatok között, mert a Liverpool gólkülönbsége +25, gólaránya 32-7, vagyis csak 7-szer kerültek hátrányba, ami majdnem a fele a City 13 döntetlennél kapott góljának.

Másik probléma a City mentális erejének hiánya volt. 1 gólos hátrányban a gólkülönbségük -2 volt, vagyis megviselte őket az, hogy hátrányba kerültek, és nem tudták jól üldözni az eredményt.

Újabb probléma a védekezés gyengülése volt. A City 15%-os lövéseket engedett ellenfeleleinek, míg az előző két (bajnoki címet hozó) évben 10% és 11%-os lövést engedtek csak átlagban. Amikor az ellenfél helyzetbe került, az nagy helyzet is volt.

3,4%-al több időt töltöttek döntetlen állásban is a pályán, és míg tavaly csak 4%-nyi időt töltöttek hátrányban, ez idén több, mint a háromszorosára nőtt (13,86%). A City a sok gólt és várható gólt már akkor szerzi, amikor a mérkőzés eldőlt (Watford ellen 8-0, West Ham, Brighton, Newcastle, Burnley ellen 5-0, Aston Villa ellen 6-1). Ezt Amerikában „garbage time-nak” nevezik, illetve „stat paddingnek”, ami a mérkőzés kevésbé fontos szakaszaiban való jó teljesítményt jelenti.

 

 

Liverpool

Percek adott állásnál

Várható gólkülönbség adott állásnál

Eltöltött idő adott állásnál (%)

Gólkülönbség adott állásnál

Több gólos hátrány

31

-0,78

1,11%

-1

Egy gólos hátrány

222

3,06

7,95%

+5

Döntetlen

1062

13,62

38%

+25

Egy gólos előny

825

11,97

29,57%

+14

Több gólos előny

650

7,93

23,3%

+6

 

A Liverpool szemszögéből nézve is van néhány magyarázat az óriási pontkülönbségre.

Értelemszerűen a Liverpool sokkal több időt töltött a pályán előnyben. Azonban a csapat gólkülönbségei különböző állásoknál merőben eltérnek a City-étől. +25-ös gólkülönbségük döntetlen állásnál egészen parádés. Az előny megszerzése után azonban a csapat fokozatosan visszavesz, a területet kontrollálva képesek csökkenteni a letámadások számán, így sokkal frissebb maradt a csapat.

Ősszel mindenki a Liverpool decembere és januárja miatt aggódott, ám ekkor játszotta a legjobb futballját a csapat az egész szezonban. Szeretik, ha heti két meccset kell játszaniuk, és csak olyan játékosokat igazoltak le (Shaqiri kivételével), akik annyira robusztusak, hogy képesek ennek a terhelésnek az elviselésére, még ha kontinenst is kell váltaniuk a Klub-Világbajnokság miatt.

A várható gólkülönbség döntetlennél és egy gólos előnynél majdnem megegyezik, vagyis Klopp tisztában van azzal (statisztikailag jobban megéri, mivel a játék tele van véletlenszerű elemekkel, amik „vékonnyá” teszik az egygólos előnyt), hogy egy gólos előnynél megéri kockáztatni a két gólos előny megszerzéséért, semmint őrizni az egy gólos fórt.

Látszik, hogy az évek során a Liverpool fokozatosan csökkentette a rossz területekről leadott lövések számát, ellentétben legnagyobb riválisával, a Manchester Uniteddel.

A csapat legnagyobb erénye, hogy képesek bármilyen módon gondot okozni az ellenfélnek. Kifejlett labdabirtoklásra épülő támadójátékuk van a mélyen behúzódó védelmek ellen, képesek villámgyors kontrákra, ha az ellenfél rájuk helyezi a nyomást, képesek letámadással hibára kényszeríteni az ellenfelet, parádésak pontrúgások mögött (ebben segít Thomas Grønnemark bedobás edző, és Peter Krawietz a szögletek és szabadrúgások esetében), képesek bombagólokat rúgni, és képesek hosszú indításokból a védelmi vonal mögé érve gólt szerezni. Olyanok, mint a svájci bicska.

 

Pontok/mérkőzés a Premier League megnyerésének pillanatában

Liverpool 2019-2020

2,77

Manchester City 2017-2018

2,64

Manchester City 2018-2019

2,58

Chelsea 2005-2006

2,53

Chelsea 2004-2005

2,5

Arsenal 2003-2004

2,41

Manchester United 2008-2009

2,35

 

A Liverpool a bajnokság egy pontján 25 ponttal is vezetett, soha senki nem vezetett ennyivel a top 5 bajnokság bármelyikében. Figyelembe véve, hogy az utóbbi nyolc évben hány bajnok volt a Bundesligában, a Ligue 1-ben, a La Ligában, és a Serie A-ban, és hány a Premier League-ben, ez történelmi teljesítmény.

Emellett beállították a City által tartott győzelmi sorozatot (18), a legtöbb hazai győzelem rekordot (18), a legtöbb győzelem rekordját az angol élvonalban (32), és megdöntötték a legkorábban megszerzett bajnoki cím rekordját (hét meccsel a vége előtt lettek hivatalosan bajnokok), a leghamarabb győzték le mind a 19 ellenfelet, a legtöbb zsinórban aratott hazai győzelem (24), 38 meccs alatt (2019 február 27.-2020 február 24.) 110 pontot szereztek 114-ből(!!!), a leghamarabb jutottak el 30 győzelemig (34 meccs), az első 27 meccsből szerzett 79 pont a legjobb rajt valaha, az első 21 meccsből szerzett 61 pont a top 5 európai bajnokságban is rekord, és ami a legfontosabb, a Liverpool az első klub, amely egyidejűleg a címvédője az alábbi trófeáknak.

 

Rengeteg elismerés illeti Jürgen Kloppot. Lehetne egy több oldalas cikket is írni kizárólag róla, de most ettől eltekintek. Klopp képes volt arra, amire nagyon kevés edző képes a legmagasabb szinten: tovább fejlődni. Nyitottsága segített megoldásokat találni a csapat számára. Dortmundban sokszor gondot okoztak a mélyen behúzódó védelmek a csapatának, és nagyjából 2016-2017-es szezon végéig ez Liverpoolban is látszódott.

Azonban képes volt a csapat pozíciós játékán fejleszteni, amelyben segítséget kapott Pepijn Lijnders másodedzőtől. Felismerte a pontrúgások fontosságát, amit a klub sportanalitikai részlegével együtt magas szintre fejlesztettek. Thomas Grønnemark is komoly segítséget nyújt a csapatnak a bedobások terén, a csapat az egyik legrosszabb volt a bajnokságban a bedobások után a labda megtartásában, a dán érkezése óta azonban ők a legjobbak, és több gólt is szereztek bedobást követően.

 

 

Alexander-Arnold készülődik bedobáshoz. Henderson mélységben lép vissza, egy biztonságosabb bedobás esetére, illetve területet ürít ki, ahova Firmino bemozog. Salah leköti a védők figyelmét.

A labda mindjárt átszáll Firmino feje felett, azonban Coady kilépett a brazilra, Salah pedig a kilépő védő által üresen hagyott területre mozog.

A támadás kulcsa ez a háromszög. Ahogy Salah befelé cselez, a védőket magára vonja, így Firmino a beslisszol a tizenhatoson belülre. Henderson készen áll a labda fogadására, de Wijnaldum és Robertson is megjátszható.

Hendersonhoz el is jut a labda, aki a szabadon lévő Firminóhoz passzol, aki egy csel után megszerzi a győztes gólt a Wolverhampton ellen a 84. percben.

 

Klopp rendelkezik a vezetés négy területével, amely transzformálta a klubot. Az első az, hogy képes megragadni egy közösség figyelmét, ergo van egy terve. A második az, hogy képes elmagyarázni a tervét, és annak az üzenetét. A harmadik a szervezet többi tagja által belévetett bizalom, hogy képes mindenkit ugyanúgy elbírálni a szervezetben, nem kivételezik senkivel (pl. Mamadou Sakho eladása). A negyedik pedig saját magával való kritikus bánásmód, egyszóval a felelősségvállalás a történtekért. Nagyon kevés edző rendelkezik mindegyik kvalitással, még ha sportágaktól függetlenül is nézzük az edzőket.

Jürgen Klopp visszajuttatta a csúcsra a Liverpoolt.

A különleges benne az, hogy az első két elemet képes még a szurkolók szintjére is kiterjeszteni. Egyértelmű üzeneteket küld a szurkolók részére, legyen szó egy fontos hazai BL-mérkőzésen való hangulatról (Napoli, Barcelona ellen), vagy a bajnoki hajráról tavaly, Hillsborough-ról, vagy az idei menetelésről, és az elvárások megfelelő kezeléséről, ami főleg a 30 évnyi várakozás tekintetében nagyon fontos volt.

A Premier League trófea először a hillsborough-i stadionkatasztrófa emléktáblája előtt az Anfield oldalán. A démonokat végre száműzte a klub, és talán a 96 áldozat is könnyebben talál megnyugvást…

Magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, örökös optimizmusa, életszemlélete pedig követendő példa lehet bárki számára az élet bármely területén. Akár a koronavírus, akár a rasszizmus, akár a csapatával kapcsolatos negatív időszakok alatt bizonyította, hogy hogyan lehet empatikusan hozzáállni a dolgokhoz, illetve megtalálni a pozitívumokat az életben, és hogyan lehet azokból építkezni.

 

Sportanalitikai részleg

A sportanalitikai részlegükkel nagyon kevés csapat veszi fel a versenyt. A Championshipben a Brentford képes erre, de ha a sportanalitikát vegyítjük a világ egyik legnagyobb árbevételével, akkor igazán különleges eredményeket kaphatunk egy futballklubtól.

Az adatelemzők segítik az átigazolási stratégiát, a mérkőzésekre való felkészülést, a mérkőzésekről szóló elemzéseket, az akadémia munkáját, de még a felnőttek utazásaiban is segítenek.

A sportigazgató, Michael Edwards is dolgozik ezekkel az adatokkal, ő felel az adatelemzők munkájáért, akiket Ian Graham vezet, a statisztikákkal Grahamen kívül még Tim Waskett (asztrofizikus diplomás), Dafydd Steele, és Willian Spearman (Harvardon szerzett diplomát nagyenergiás fizika szakon) felel, Mark Howlett és Mark Stevenson pedig az adatbázisért felelnek.

A Liverpoolnál nem csak labdához kapcsolódó adatokkal dolgoznak, hanem „pálya kontrollal” (pitch control), releváns, dinamikus, „pálya kontrollal”, és gólszerzési lehetőség szerinti modellel, amelyek a labda helyzetétől és a játékosok mozgásától függően értékeli, hogy melyek a pálya értékes és kevésbé értékes területei.

 

 

X-tengely=Életkor;Y-tengely=játékpercek. Sok karrierje csúcsán lévő játékosuk van, de több meghatározó játékosuk még el sem érte azt (Alexander-Arnold, Keita, Gomez). Tökéletes igazolási politikát folytatnak évek óta, amelyben az adatelemzés óriási szerepet játszik. Forrás: The Athletic

Összességében elmondható, hogy a Liverpool egy korszakos csapattal volt képes újra bajnokságot nyerni. Klopp 2024-ig meghosszabbította a szerződését decemberben, éppen most lépett életbe a Nike-val kötött mezszponzori szerződés, az Anfield Road lelátó kiterjesztése 2023-ban készül el, a csapat pedig a következő hónapokban költözik az új edzőközpontba, Kirkby-be.

"30 éve elveszett tulajdon visszakerült jogos tulajdonosaihoz. Imádok elmenni otthonról ezekkel a "madárkákkal"a hétvégén, és ezt a feleségem sem bánja."

A Liverpool minden szempontból jó pozícióban van ahhoz, hogy a történelméhez méltó módon teljesítsen a következő évtizedben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr8716117944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása