Ki lesz a fokozatosan hanyatló Newcastle United megmentője?
2020. június 30. írta: Mátrai Márk

Ki lesz a fokozatosan hanyatló Newcastle United megmentője?

Három hónapja várják a Newcastle United szurkolói, játékosai, edzői, alkalmazottjai a Premier League ítéletét az esetleges tulajdonosváltással kapcsolatban, azonban a bizonytalanság egyre fokozódik az észak-kelet angliai klubban. A Premier League „tulajdonosi és igazgatói tesztje” azóta is csak folyamatban van, amelyen minden új tulajdonosnak át kell esnie, hogy a klub megvásárlása megvalósulhasson.

Íme, a történet szereplői:

Mike Ashley

Ashley 2007 óta a klub tulajdonosa. Vezetésével a klub egészen borzalmasan teljesít, szervezetet mérgező jelenlétének és munkájának köszönhetően. Ashley tizenhárom szezont töltött Newcastle-ben, egyszer sikerült nemzetközi kupákban játszania a csapatnak, míg az azt megelőző tizenhárom én során tizenegyszer játszottak Európában. Ashley-vel kétszer is kiesett a klub a Championshipbe.

A Newcastle bajnoki helyezései Ashley tizenhárom évében, és az azt megelőző tizenháromban. A 21. hely a másodosztály megnyerését jelenti. (Sárga vonal Ashley érkezését jelenti)

 

A csapat a világ 23. legnagyobb bevételét produkáló klub volt 2019-ben, a klubnak egy óriási szurkolói bázisa van, és egy impozáns stadionban játszhat a csapat (St James’ Park), azonban Ashley borzalmas munkát végez 2007-es érkezése óta. Fokozatosan leépítette a csapatot, nem hozott létre megfelelő szakmai vezetést a klub élén, az edzőkiválasztása is rossz, csapatépítésről pedig soha nem is hallott. Azonban nem csak szakmai gondok vannak vele, hanem a szervezet magas szintű működését sem biztosítja.

Ashley a Newcastle United és a Sports Direct tulajdonosa.

A szurkolók olyan ellenszenvet éreznek iránta, amely kiölte az optimizmust belőlük, legutóbb akkor, amikor Rafá Benítez távozott a klubtól, mivel Ashley nem volt hajlandó megerősíteni a csapatot, a spanyol szerződése pedig lejárt, pedig Benítez még a Championshipbe is követte a klubot (és bajnoki címmel feljuttatta azt, miközben a másodosztály jócskán Benítez szakmai szintje alatt volt).

Mike Ashley legrosszabb húzásai:

  • Benítez alatt a klub nettó 34 millió fontot költött csak igazolásokra, miközben Ashley élő adásban ígérte meg a spanyolnak, hogy elköltheti az összes pennyt, amit a klub termel ki. Azonban másra sem költöttek, ugyanis az edzőközpontjuk is döbbenetesen elmarad a Premier League klubok elvárásaitól, és az akadémiájukat is elhanyagolják.
  • Rendszeresen kitiltott újságírókat a sajtótájékoztatókról, miután azok számára kellemetlen témában írtak tényfeltáró cikkeket.
  • A St James’ Parkban semmilyen felújítást nem végeztek, azonban Ashley finanszírozott egy beruházást, a Strawberry Place Developmentet. A probléma az, hogy a Keleti lelátó, és a Milburn and Leazes lelátók befogadóképességét nem lehet megnövelni ezen beruházás által keletkezett logisztikai okok miatt, vagyis amikor Ashley már rég nem lesz itt, akkor is hátráltatni fogja a meccsbevétel növekedését.
  • A Ligakupában egyszer sem jutottak tovább az 5. fordulónál (legjobb 16 között esnek ki), az FA-Kupában pedig idén jutottak el először a negyeddöntőig Ashley alatt (eddig a legjobb 32-ből sem jutnak tovább). Tizenhárom év alatt!
  • A klub legendás edzője (és korábbi játékosa), Kevin Keegan bíróság elé vitte az ügyét a klubbal szemben. Keegan lemondása után kártérítést követelt a klubtól szerződésszegésre hivatkozva. A Premier League Menedzsereinek Választott Bírósága 2 millió fontot állapított meg a javára. Az érve az volt, hogy a szerződése szerint az övé volt az utolsó szó az igazolások terén, ám a klub akkori (inkompetens) sportigazgatója, Dennis Wise leigazoltatta vele Ignacio Gonzálezt, aki összesen 39 percet játszott a csapat mezében.
  • A klubnak nincs teljes munkaidős szurkolói kapcsolatokkal foglalkozó munkatársa (!!!), ami a koronavírus alatt különösen óriási probléma volt, ugyanis a többi klubhoz hasonlóan a szurkolók várták, hogy visszatérítik-e a bérleteik árából fennmaradó részt, és ők voltak az utolsók, akik beindították a visszatérítési folyamatot. A klubot sokszor kérdezték a szurkolók különböző fórumokon, hogy miért nincs ilyen részleg a szervezetben, de nem kaptak választ.
  • A legrosszabb történet azonban Jonas Gutiérrezé. Gutiérrez a csapat középpályása volt, és hererákot diagnosztizáltak nála. 6 hónapba tellett, mire megállapították ezt nála, először egy 2014 májusi, Arsenal elleni meccsen érzett fájdalmat. Ő fizette saját kezelését hazájában, Argentínában. Miután eltávolították a beteg testrészt, szerette volna folytatni a játékot Newcastle-ben. Ezt követően azonban Norwich-ba került kölcsönbe (volt edzőjéhez, Chris Hughtonhoz), a következő szezonban pedig 10 meccsen lépett pályára a Newcastle mezében, a szezon végén pedig egy csapattársától, Ryan Taylortól tudta meg, hogy nem hosszabbítanak vele szerződést!

Azonban később a bíróság megállapította, hogy a klub szándékosan akadályozta meg őt abban, hogy elég meccsen lépjen pályára ahhoz, hogy elérje a 80 mérkőzést, amitől automatikusan meghosszabbodott volna a szerződése. Édesanyja még öngyilkosságot is fontolgatott, látván, milyen hitványul bánik a klub a fiával, a meghallgatáson pedig Gutiérrez pedig könnyekben tört ki a klub ügyvédje által feltett keresztkérdésektől, és hetente részesült terápiás kezelésben a Deportivo La Coruña játékosaként. Gutiérrez szimbolizálja a szurkolók és a klub közötti ellenállást, és az ő története bizonyítja, milyen borzalmasan is vezeti a klubot Ashley.

Gutiérrez utolsó mérkőzésén a Newcastle a Premier League-ben maradásáért harcolt, gólja pedig bebiztosította azt.

  • Az utolsó Ashley-sztori viszont nem is a Newcastle-hez kapcsolódó történet. Ashley a többségi tulajdonosa a Sports Direct sportszergyártónak, amely szponzora is a csapatnak. Amikor márciusban a korlátozások miatt csak azok az üzletek lehettek nyitva, amelyek létszükségletűnek minősültek, Mike Ashley ismét bizonyította emberi kicsinyességét.

A stábnak kiküldött e-mailjében többek között felsorolták, hogy az üzleteikben lévő rengeteg sporteszközzel fitten tarthatják az otthon maradó lakosságot, amely szeretné megőrizni jó egészségi állapotát. Majd megköszönték a stáb „hihetetlen erőfeszítéseit”. Lefordítva, „kihasználjuk, hogy csak mi leszünk nyitva, mintha monopol helyzetben lennénk. Stábtagok, titeket pedig veszélybe sodorlak, mert kell nekem a pénz!”

Ezt követően még tweeteltek is (!!!) Boris Johnson miniszterelnöknek, hogy nyitva maradjanak-e!

A Sports Direct tweetje a Downing Streetnek....

 

 

Ashley néhány nap múlva bocsánatot kért, olyan hazugsággal fűszerezve, hogy „a szándékunk csak annyi volt, hogy egyértelmű visszajelzést kapjunk a Kormánytól.” Azonban az online rendelések miatt a Derbyshire-i raktárukban dolgozók ezrei jártak dolgozni naponta, a 2 méteres távolságtartás betartásának feltételének hiánya mellett!

A szaúdi királyi család, az új tulajdonos jelöltek

A Szaúd-Arábiai Nyilvános Befektetési Alap (vezetője a koronaherveg, Mohammad Bin Salman) 300 millió fontos ajánlatot tett Mike Ashley-nek a klub megvásárlásáért, amit Ashley elfogadott. A megállapodás értelmében a klub 80%-át birtokolnák a szaúdiak, akik messze a Premier League leggazdagabb klubjává tennék a Newcastle Unitedet. Azonban hónapok óta húzódik a Premier League tulajdonosok és igazgatók tesztje, mely elbírálja az adott tulajdonosváltást. Az alapszabályzatban benne van, hogy ha a jelölt olyan bűncselekményt követett el, ami Nagy-Britanniában is annak számít, a tulajdonosváltás nem mehet végbe.

 

Ez a bűncselekmény pedig a mérkőzések kalózcsatornán való sugárzása. A Közel-Keleten a beInSports katari televíziótársaság közvetíti a Premier League-et, azonban a szaúdi BeoutQ kalóz csatorna az Arabsat frekvenciáját használva évek óta sugároz illegálisan, állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet. A FIFA, az UEFA, és a Premier League hiába próbáltak véget vetni ennek korábban, a szaúdiak nem hagyták.

 

Matt Slater, The Athletic újságírója tweeteli, hogy a BeoutQ távirányítóval és set-top-box-ával angol, francia, és arab csatornán is láthatták a Manchester City-Arsenal meccset.

Természetesen a sokkal nagyobb probléma az emberi jogok eltiprása Szaúd-Arábiában. Dzsamal Hasodzsi újságírót az isztambuli szaudi nagykövetségen gyilkolták meg, amikor is az esküvőjéhez szükséges papírokat gyűjtötte volna be. A CIA megállapította, hogy Mohammad bin Salman rendelte el Hasodzsi meggyilkolását. Hasodzsi rendszeresen kritizálta a szaúdi királyi családot cikkeiben. Felesége, Hatice Cengiz levelet írt a Premier League-nek, hogy akadályozza meg a tulajdonosváltást, és megkérte a Newcastle szurkolókat is, hogy ellenezzék azt. Továbbá az angol parlament egyes tagjai is arra kérték Richard Masterst, a Premier League ügyvezető igazgatóját, hogy vétózza meg az ügyletet. A szaúdiak terve az, hogy a sporton keresztül javítsák az ország borzasztó megítélését, ahogyan azt a Manchester City egyesült arab emír, és a Paris Saint-Germain katari tulajai is csinálják.

Azonban ez csak a törzsi hozzáállással rendelkező szurkolóknál működhet, ahogyan azt látjuk az UEFA-t támadó Manchester City drukkerektől. Ezek a tulajdonosok nem foglalkoznának Newcastle-el, csak felhasználnák a saját érdekeikre, és egy „money cheatet” használó számítógépes játékot játszóvá válnak. Newcastle-ben semmilyen olyan érték nincs, ami egyezne a szaúdiakéval, ezért borzalmas lenne, ha megvehetnék a klubot.

A CIA szerint Hasodzsi meggyilkolását bin Salman rendelte el.

Henry Mauriss

Az amerikai Clear TV tulajdonosa, Henry Mauriss a harmadik főszereplő a történetben. Mauriss 350 millió fontos ajánlatot tett Ashley-nek néhány héttel ezelőtt. Látszólag, ez jó hír a szurkolóknak, hiszen, ha a szaúdiak nem is tudnák megvenni a klubot, mégis megszabadulnának Mike Ashley-től, aki egyes hírek szerint már egyéb projektjeire figyel. Habár a szaúdiak és Ashley közötti megállapodások miatt ez elég lassú folyamat lenne, Mauriss már a következő szezon előtt szeretné megvenni a klubot.

A Premier League idei szezonjának folytatása sem csendesítette el a zajt a tulajdonosváltás körül. Miközben a klub dolgozói, játékosai, edzői, stábjának tagjai az állásuk miatt aggódnak, a szurkolók elkeseredetten várják Mike Ashley távozását.

Nem valószínű, hogy a Premier League a következő szezon előtti átigazolási időszakig nem hozna döntést, ugyanis Ashley már nem akar befektetni a klubba, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozná a liga a csapatot a piacon, így majd a pályán is.

Melyik ördög a jobb? Amelyiket ismerünk? Vagy amelyiket nem? Esetleg Henry Mauriss menti meg a klubot? „Mr. Masters, Ön szervál...”  

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr2715975144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása