Hasonlóságok és eltérések: Kylian Mbappé és Erling Håland
2021. április 16. írta: Mátrai Márk

Hasonlóságok és eltérések: Kylian Mbappé és Erling Håland

A futballt figyelemmel kísérők egyöntetűen azt állítják, hogy Kylian Mbappé és Erling Håland lesznek a következő 10-15 év legmeghatározóbb játékosai, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo nyomdokaiba lépve.

A francia támadó, illetve a norvég csatár már 17 éves koruktól fogva dominálnak a pályán. Håland 85 gólt szerzett 98 meccsen, Mbappé 147 gólt szerzett 207 mérkőzésen a 17. születésnapjuk óta klubcsapataik színeiben (a norvég 20 éves, a francia 22).

Felmerülhet a kérdés, hogy hosszabb távon nem fognak-e kiégni azok a fiatal játékosok, akik 300-400 mérkőzést is lejátszanak a 24. születésnapjukig.

Azonban ne aggódjunk olyan dolgok miatt, amik nem is biztosak, hogy bekövetkeznek, csak élvezzük ennek a két játékosnak a játékát!

Az emberek óhatatlanul is szeretik az összehasonlításokat, mivel úgy könnyebben tudnak értelmezni dolgokat. Ezt a jelenséget megtapasztaltuk Messi és Ronaldo kapcsán is, noha két teljesen eltérő játékosról beszélünk. Ez Mbappéra és Hålandra is igaz.

Erling Håland

Håland napjaink egyik legnagyobb gólvadásza. Milyen az ideális támadó az ellenfél kapuja előtt? Olyan, aki gyakran kerül veszélyes gólhelyzetbe (magas várható gól érték). Ezt láthatjuk ezen a képen, amelyen a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában leadott lövéseit (kék) és góljait (sárga) látjuk. Minél nagyobb egy kör, annál nagyobb gólhelyzetről beszélünk.

Megvan az a néhány trükk, amit szerez alkalmazni a tizenhatoson belül. Legyenek azok "kettős mozgások" (double move), amikor először a hosszúra indul be, aztán vág a rövid kapufához (vagy fordítva), hogyan használja a védő vakoldalát, amivel területet alakít ki magának, hogy aztán abba robbanhasson be. Egy rémálom ellene védekezni.

Az elmúlt két szezonjában 1,36 és 0,99 gólt szerzett 90 percenként, ami egészen döbbenetes mutató. Dortmundban 53 meccs alatt szerzett 49 gólt, 33,7 várható gólból, vagyis 16 góllal túlteljesít egy átlagos támadóhoz képest azok alapján a lövőhelyzetek alapján, amelyekbe került, ez pedig nem tűnik fenntarthatónak.

Azonban Håland ritka rúgótechnikájának köszönhetően képes lehet ezt (ha nem is ebben a 45%-os mértékben) fenntartani. Ez a rendhagyó rúgótechnikát nagy lendítés, rövid „kivezetés” és a labda középső-alsó területénél található találati pont jellemzi.

Håland tavalyi gólja a PSG ellen tökéletes példa speciális rúgótechnikájára.

Ettől a labda folyamatosan felfelé emelkedik, és mire eléri a kapust, magasabban jár, mint egy hagyományos rúgás esetében, továbbá mivel eltér a technika a hagyományostól, a kapusoknak időre van szükségük, hogy az agyuk dekódolja a másként érkező labdát. Ez lehetővé teszi, hogy a norvég folyamatosan túlteljesítsen a lövési pozíciók alapján kiszámított várható gól értékein.

Kylian Mbappé

Kylian Mbappé a 2016-17-es szezonban robbant be az elitbe. 24 gólt szerzett 18 évesen az AS Monaco csapatában, 0,94 gól/90 perces mutatóval! Ezt követően megvette őt a Paris Saint-Germain 180 millió euróért, világbajnok lett, és Neymarral együtt dominálnak a Ligue 1-ben.

A PSG-vel azóta BL-döntőbe került, és idén is eljutottak már az elődöntőig. Azonban a jövője kétséges, ugyanis Mbappé szerződése jövőre lejár, a Real Madrid és a Liverpool a legesélyesebb a leigazolására.

Mbappé általában a szélen kap lehetőséget, ám Mauricio Pochettino a Barcelona és a Bayern München ellen is középcsatárként számított rá, hogy a sebességét és a cselezőkészségét használva veszélyes kontrákat vezethessen a csapat. Mbappé 5 gólt szerzett ezen a mérkőzéseken. A 2007-2009-es Manchester Unitedre emlékezteti ez az embert, amikor is Ronaldo játszott 9-est, különösen az idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

Ha csak a hasonlóságoknál maradunk, ő is egy roppant gólérzékeny játékos, aki viszont nem az erejével és a méreteivel dominál, hanem a sebességével, valamint a jobb labdaérzékével.

Ha ugyanazokat a statisztikákat nézzük meg a két játékosnál (amelyek a lövéseken, vagy az utolsó passzon alapulnak), nem találunk komoly eltéréseket (itt fontos megjegyezni, hogy a cikkben Mbappé statisztikáit nem más szélsőkhöz, hanem más csatárokéhoz hasonlítottuk, hogy könnyebben össze tudjuk hasonlítani őt Hålanddal. Az, hogy így is ennyire megállja a helyét a francia, sokat elárul róla).

Azonban Håland nem nagyon veszi ki a részét az összjátékból. Képes hatékonyan mélységben visszalépni a labdáért, és azt megjátszani, de nagyjából ennyiben ki is merül az ő szerepe az összjátékban, így minden energiáját a góllövésre tudja szánni.

Azonban Mbappé egyéb területeken is remekel, és ez jelenti az igazi különbséget kettejük között.

Ezen kívül, az Understat által használt támadásszövési (xGChain) és támadásfelépítési (xGBuildUp) (itt nem számítjuk a lövéseket és a kulcspasszokat) mutatókban is sokkal jobban teljesít a francia.

Amint látjuk, Mbappé sokkal jobban kiveszi a részét a támadások felépítéséből is, míg Håland produkciója alacsonyabb ennél. A norvég ugyanannyira veszi ki a részét a támadások előkészítéséből, mint tavaly, azonban Mbappénál jelentős változást láthatunk.

Mbappé tavaly 5,2 lövést engedett kapura 90 percenként, ez idén 3,56-ra csökkent, ami 32%-os csökkenés. Kulcspasszai (lövést megelőző passz) 2,37-ről 1,19-re csökkentek le, ami 50%-os csökkenést jelent. Jobban kiveszi a részét a támadások felépítéséből, többször avatkozik játékba a kaputól távol (A PSG 14,65 lövést tűz kapura meccsenként, ez tavaly 16.74 volt, tehát az egész csapatnál látszik egy kis visszaesés).

A szélen visszalép, hogy labdát lopjon, majd végig szlalomozik a pályán, hogy egymaga befejezze az akciót.

Mbappé számaival ellentétben Neymar számai emelkednek, amit az edzőváltás is eredményezhet. 

Összességében elmondható, hogy különböző játékosokról beszélünk, akiknek más és más feladatuk van a pályán. Van olyan csapat, amely mindkét játékos kapcsán felmerült, mint következő állomás, de fontos tisztába tenni, hogy melyik játékosnak pontosan milyen képességei is vannak.

Håland egy fenevad a tizenhatoson belül. Mivel a játéka azon kívül nem elég kiforrott, fontos, hogy olyan játékosok vegyék körbe, akik hatékonyan előre tudják juttatni a labdát az ellenfél térfelén, és képesek jól cselezni (lásd, dortmundi csapattársa, Jadon Sancho).

Mbappé viszont képes mindenre, ami a támadójátékhoz szükséges, és még előretolt csatárként is megállja a helyét, ahogyan azt a Barcelona és a Bayern München ellen is láttuk. Ő képes a hátán is elcipelni egy támadósort, de hasznos annak a csapatnak egy átlagnál kicsit jobb középcsatárral is rendelkeznie, hogy mégse a franciára háruljon minden teher.

Erről a két játékosról rengeteget fogunk beszélni az évek során, reméljük, mind a ketten beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr8816502912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása