Játékos profil: Frenkie de Jong
2022. július 30. írta: Mátrai Márk

Játékos profil: Frenkie de Jong

2c45c223b46485a154d1173fedb29cbf.png

A Christopher Nkunkuról szóló profilom után a következőt Frenkie de Jongról írom.

De Jong jövője lehet, hogy Manchesterben íródik tovább, ugyanis a United megegyezett a Barcelonával abban, hogy a holland ismét együtt dolgozhasson Erik ten Haggal.

De Jong nem igazán szeretne távozni Barcelonából (a klub és a város iránti szeretete, valamint a klub De Jong felé irányuló tartozásai miatt), de mivel a katalánok óceánnyi adósságban úsznak, ahhoz, hogy tudjanak nagy neveket igazolni (hogy a sociók továbbra is támogassák Joan Laporta elnököt), valaki(ke)t el kell adniuk.

De Jong idősebb, mint Pedri és a La Masíáról kikerülő Gavi, ezért logikus, hogy őt adnák el, még ha a holland csak 25 éves is.

Azonban most nem arról fogok írni, hogy hogyan illeszkedhet majd be a Manchester Unitedbe, mert az átigazolási időszak még javában zajlik, és ki tudja, hogyan fog kinézni a „vörös ördögök” kerete szeptember 2-án.

Kezdésként álljon itt egy idézet attól az Erik ten Hagtól, aki az Ajaxnál már dolgozott együtt De Jonggal, és aki alatt talán a legmagasabb szintjét ütötte meg a holland középpályás: „A játékosok minősége határozza meg azt, hogy hogyan játszunk. Nagyon alaposan megvizsgáltuk, hogyan tudnánk De Jong készségeit a legjobban kamatoztatni. Hol tudna játszani, ahol a leghasznosabb lenne a csapat számára, és képes lenne kifejezni magát? A középpályán? Rendben, de melyik szerepkörben? Az alapvető képessége az, hogy jobbá teszi a támadókat. Ő egy vándor, egy kalandozó, folyamatosan mozog, mint egy cápa. Gyakran a labdával, de a labda nélkül is.

Ha védekező középpályásnak rakod be, akkor túl sokszor hagyja el azt a pozíciót (ahhoz, hogy a csapat egyensúlya megmaradjon), viszont szabadságot kell neki adnod ahhoz, hogy önmaga lehessen. Nem volt egy könnyű kirakós, úgyhogy úgy döntöttem, hogy két 6-ossal játszunk (Lasse Schöne volt a másik), és csak egy támadó középpályással (Donny Van de Beek). Így a félterületet is dominálni tudtuk, és választás elé állítottuk az ellenfelet. Így kezdtük a felkészülés első napját (amit Frenkie kihagyott, mert sérült volt).”

Ez volt az Ajax által leggyakrabban használt alapfelállás a 2018-19-es BL-szezonban. 1) Schöne biztosított a Robin Hoodként kalandozó De Jong mögött, amikor főhősünk megindult a labdával. 2) A szélsővédők a félterületbe léptek, amikor a labda a pálya másik oldalán volt. 3) Dusan Tadič horizontális mozgásával területet nyitott Van de Beeknek, aki rendszeresen támadta a tizenhatost. 4) Ziyech jelentős szabadságot kapott tükörszélsőként.

De Jong hőtérképe, 2018-19, Bajnokok Ligája. Bár, főleg a bal oldalon játszott, ahol elkérte a labdát Blindtől és Tagliaficótól, az ellenfél térfelén is gyakran megfordult, hogy játékba hozza Nerest. Viszont a jobb oldalon is gyakran feltűnt, ami jól mutatja játékénak „kalandor” jellegét. SofaScore

A United drukkerek örülhetnek, hogy végre van egy edzőjük, aki tisztán megállapítja adott játékos gyengeségeit és erősségeit. Ahogy Ian Graham, a Liverpool kutatás és fejlesztésért felelős igazgatója mondta a StatsBomb Konferencián tavaly, „nincs olyan játékos, aki mindenben jó, kompromisszumokat kell kötnöd a játékosok értékelése során.”

 

De Jong alapvető erőssége a passzolás. Képes az ellenfél kapuja felé passzolni és vezetni a labdát, megtalálni a csapattársakat, akár az ellenfél középpályás és védelmi vonala között is. Lövések előkészítésében is jeleskedik, általában ő adja az utolsó előtti passzt a lövéssel végződő támadások során (hoki assziszt).

Amint látjuk, utolsó Ajaxos és első barcelonai évében némi eltérés tapasztalható a StatsBomb adatai alapján. A labdával kapcsolatos számai megmaradtak, de védekezésben sokkal kevesebb labdát lopott (40%-os csökkenés).

Ernesto Valverde annyira lecsupaszította De Jong játékát, hogy a labda előre juttatásán kívül mindent kivett a játékából.

Gyakorlatilag Arthur lett belőle, némileg több szereléssel.

Bár Valverde már régen távozott, De Jong számai nem javultak. Mivel nem volt sérült, amivel magyarázhatnánk azt, hogy robosztus mivolta csökkent volna 25 éves korára, másban kell keresnünk a probléma gyökerét. Itt fontosnak tartom megemlíteni Ben Taylor egyik tanítását, miszerint „ne a legjobb és legrosszabb körülményei alapján ítéljünk meg egy játékost”.

A védekezést leíró statisztikák óriási visszaesést mutatnak a Barcába igazolása óta. Fbref, 2021-22.

De Jong 2020-21-ben játékpercei 45%-át védekező középpályásként, 38%-át középső középpályásként játszotta. Egyértelmű volt, hogy ő nem egy klasszikus értelemben vett, egyszemélyes „forgató középpályás” (lásd Busquets, Guardiola), és mivel nagyon Messi-központú volt a támadójáték, ezért nem tudott érvényesülni a labda előre juttatásában a holland, labdavesztést követően pedig kijöttek egyes fizikális hiányosságai, amelyek révén veszélyes kontráknak volt kitéve a katalán csapat.

Tavaly csupán a percek 12%-át töltötte védekező középpályásként, 84%-ban középső középpályásként. Busquets maradt az eredeti posztján, viszont De Jong nem tudta eléggé kivenni a részét a labdajáratásokból, ezzel pedig a játékának egyik fő értékét veszítette el. A Barcelona félreértelmezte a játékos kvalitásait, ami óriási hiba, főleg egy 85 millió eurós igazolás esetében.

A Barca azt hitte, ő lesz Busquets utódja, de Busquets nem szokott úgy előre kalandozni, mint De Jong, ezért ő képes a belső védők előtt játszani. Működhetett volna egy Busquets-De Jong duó két védekező középpályás formájában? Elméletileg igen, de szerintem értelmetlen lett volna, mivel valamelyikük alapvető készsége nem mutatkozott volna meg annyira. Ha De Jongot megveszik, akkor kellett volna Busquets helyére egy picit atletikusabb játékos, aki képes fedezni De Jongnak, amikor ő belép a támadóharmadba.

Viszont akkor két játékost kellett volna venni, egyet pedig eladni, vagyis pénzügyi és keretépítési szempontból talán meg sem kellett volna venni De Jongot, még ha akkora összefüggés is van az Ajax és a Barcelona játékstílusa között Johan Cruyff miatt.

Honfitársa, Ronald Koeman alatt egy fura Frank Lampard-hasonuláson ment át De Jong, ő vezette Európa top 5 ligáját várható gól/lövésben (11-esek nélkül), ugyanis az egyik új feladata a második hullámban való 16-oson belülre érkezés volt (0,36 NPxG/lövés 2020-21-ben, 0,22 NPxG/lövés tavaly). A két szezon alatt összesen 11 gólt szerzett 11,7 xG-ből. Az Ajaxban 0,05 NPxG/lövés mutatója volt a BL-ben.

A gond ezzel az, hogy bár sokkal gyakrabban tette ezt De Jong, mint Amszterdamban, így sem számított ez a Barcelona egyik fő fegyverének. Lampardnak egymás után 10 olyan szezonja volt, amely során legalább 10 gólt szerzett a Premier League-ben, De Jong egyszer sem ért el ennyit, vagyis a csapatjátékra gyakorolt hatása a lövéseinek így sem volt jelentős, a játéka pedig egyre kevésbé hagyott nyomot a pályán.

Ezeket én a klub abnormális szakmai és pénzügyi működésének tekintem be, Valverde, Setién, Koeman, és Xavi sincsen Ten Hag szintjén, aki a legjobbat hozta ki De Jongból. Nem látok okot arra, hogy ne térhessen vissza legjobb formájához, ha kompetens edző és egy összeillő keret venné őt körül.

De Jong, 2021-22, La Liga, hőtérkép, SofaScore.

Az első képen látjuk, ahogy meglátja a oldalra visszalépő ellenfelet, és korai felismerésének köszönhetően a következő képen már becsúszva megszerzi a labdát. Játékolvasása védekezésben is értéket ad a játékának, ami miatt nem tekintem őt egy negatív értékű játékosnak védekezésben.

Összességében elmondható, hogy Frenkie de Jong egy különleges játékos, akikhez kevés fogható van a futballban. Egy magas labdadominanciával rendelkező játékos, aki hatékony is egyben. Szeretném, ha némileg direktebb lenne a játéka az ellenfél térfelén, de ezt nem tartom megoldhatatlan problémának.

Egy küszöbemelő játékos (floor raiser), amint azt Ten Hag idézetéből is olvashatjuk. Fizikai hiányosságait képes ellensúlyozni játékintelligenciájával, amely kiemelkedőnek számít, de így is képes hasznos lenni védekezésben. Remek játékolvasási képességével jól lép be passzsávokba, szerez meg szabad labdákat. Amszterdami éveihez képest fizikálisan némileg erősödött Barcelonában, ezért nem olyan esélytelen egyéni párharcokban, de ezek továbbra sem az erősségei.

Küszöbemelő jellege ellenére szüksége van egy megfelelő csapatjátékszervezésre, illetve középpályás partner(ek)re. Szerintem szükséges mellé egy olyan középpályás, aki vertikálisan és horizontálisan is képes nagy területeket levédekezni, atletikus és fizikális adottságaival lelassítani az ellenfelek támadásait, míg De Jong visszatér kalandozásaiból a helyére (némileg hasonló módon jellemezzük Trent Alexander-Arnoldot is).

Passzolási képességei jól adaptálhatók (méretezhetők) más csapatok játékához is, labdatartási, labdajáratási, letámadást tűrő, és csapattársakat kitűnően kiszolgáló képességeit pedig nagyon értékesnek tartom, bár ehhez szükséges, hogy labdabirtoklásra épülő támadókoncepciót alkalmazzon a csapata (nem tudom elképzelni őt egy Atlético Madridban).

„Gravitációja” nem tartozik a legjobbak közé, mivel a támadóharmadban, hiányzik belőle a robbanékonyság, amely a jó cselezőkészséghez kell, vagyis nem fog védőket kicselezni 20-25 méternyire az ellenfél kapujától, hogy aztán azt megtámadja. Viszont, képes végzetes kulcspasszokat is adni, ezért így is jelentős „gravitációval” (védők magával húzásával) rendelkezik, ha pedig a pálya egyéb területein nem fordítanak rá elég figyelmet az ellenfél tagjai, az egész pálya karmesterévé válik.

Technikailag egészen kitűnő. Fizikai adottságai miatt nem fogja a testével fedezni a labdát, miközben letámadják, hanem kitűnő testcselekkel, és kiváló labdaérzékével (még ha 94%-os jobb lábas tendenciája is van Fbref szerint) bármilyen helyzetben megtalálja a megoldást. Ütemérzékével kompenzálja a fürgeségét, a megfelelő pillanatban lép be a passzsávba, tolja meg a labdát, mutat be egy testcselt.

 

 

Végezetül álljon itt az a meccs, amivel igazán bemutatkozott a futballvilág számára. Itt mindent látunk, amelyet fentebb említettem.

Labdanélküli játéka is remek, intelligenciájának köszönhetően mindig megtalálja a szabad területet, hogy nyomás alá került csapattársa megjátszhassa őt.

Ahogy az angol kifejezés tartja, jobbá teszi a csapattársait.

Ha egyszóval kellene jellemeznem Frenkie de Jongot, akkor a régi magyar edzők által használt kifejezés jutna eszembe: Észjátékos.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr1817874707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása