Mekkora veszélyben van a Liverpool Bajnokok Ligája indulása 2021-22-ben?
2021. február 24. írta: Mátrai Márk

Mekkora veszélyben van a Liverpool Bajnokok Ligája indulása 2021-22-ben?

A Liverpool 2020-2021-es szezonja a klub történetének egyik legbalszerencsésebb, legelátkozottabb szezonja. Sokan a klub környékén már nagyon várják a szezon végét, hogy Virgil Van Dijk és Joe Gomez ismét visszatérhessenek, és néhány új igazolással, szurkolókkal a lelátón próbálják beérni a Manchester Unitedet a bajnoki címek számában 2021-22-ben.

Ehhez szinte elengedhetetlen lesz a Bajnokok Ligájában való részvétel (a bevételek miatt), azonban a csapat jelenleg csak a 6. helyen áll a bajnokságban. Most megvizsgáljuk, milyen esélyei vannak a klubnak a 2-4. hely megszerzésére.

Az elmúlt 11 bajnoki mérkőzésen csupán 9 pontot szerzett a Liverpool, ám ezeken a meccseken koránt sem játszottak olyan rosszul, mint ahogy a média narratívája azt beállítja.

 

Az analitikai elméletek nem szeretik a kis mintát, de jól látszik, hogy az elmúlt 11 bajnokin, milyen balszerencsés volt a Liverpool az ellenfél kapuja előtt.

Csak a Tottenham és a West Ham (3-1 és 3-1) legyőzésekor szárnyalták túl a várható gól értéküket. Az Anfielden az elmúlt hét nagy helyzetüket (34%-nál nagyobb helyzetüket) kihagyta a Liverpool. Ez nem a játékosok képességeit mutatja, mivel bizonyított tény, hogy a helyzetek befejezése minden játékosnál és csapatnál fluktuál. Jó tendenciák rosszra fordulnak, rossz tendenciák pedig feljavulnak, az átlaghoz való regresszió törvényének értelmében.

Kép

Gólok-várható gólok mutató. Látszik, hogy minden egyes futballistánál fluktuál a helyzetek kihasználása.

Összességében 16,44 várható gólból szereztek 8 gólt (Salah Manchester City elleni 11-esét nem számítva). A lövéseik minősége alapján arra, hogy a Newcastle, a Southampton, a Manchester United és a Burnley ellen sem szerezzenek gólt, 0,16% volt az esély. Valószínűbb volt, hogy 12 gólt szereznek, semmint, hogy egyet sem! Ezek a tendenciák idővel megfordulnak, a kérdés, hogy mikor fognak, ugyanis a BL-indulásért folyó harcban egyre rosszabbul áll a csapat.

De hogyan is állnak a riválisaikkal szemben?

A Tottenham és az Everton eggyel kevesebb meccset játszottak a többiekhez képest, azonban valószínűleg azzal is ők lennének a két leggyengébb csapat ebből a hetesből (Spurs=1,004xG/90; Everton=0,91xG/90). A 11 meccset felölelő időszak majdnem felét már új edzővel töltötte a Chelsea.

Látható, hogy a Liverpool a második legjobb csapat a BL-indulásért harcolók közül ebben az időszakban a várható gólok kialakításában (11-esek nélkül), azonban több, mint 50%-al alul teljesítenek saját magukhoz képest! Ez egy nagyon komoly kilengés, amely idővel helyesbíteni fog, ha a Liverpool továbbra is képes lesz ilyen minőségű helyzeteket kialakítani.

Zöld=várható gól; Lila=várható kapott gól. A Liverpool teljesítménye továbbra is elegendő a 2. helyre a tabellán.

A Liverpool szerencséjére minden csapat, amely előtte áll a tabellán (Manchester Cityt egyáltalán nem vesszük figyelembe, mert ők lesznek a bajnokok) túlteljesít (ebben a periódusban és az egész szezonban is), ezért némi visszaesés várható a részükről, különösen úgy, hogy a Leicester, a MU, és a Chelsea kapta eddig a legtöbb 11-est a bajnokságban. A 11-esek fenntarthatósága normál körülmények között nem fenntartható a kutatások szerint.

Az Everton alakította ki a legnagyobb helyzeteket, annak ellenére, hogy övék volt a legkevesebb lövés, és a legkevesebb várható gól is. Nem alakítanak ki sok helyzetet, de amikor igen, akkor azok a legígéretesebbek helyzetek ezen 7 csapat közül.

A Liverpool helyzeteinek minősége lövésekre lebontva már kevésbé jó. Vagyis sok xG-t termelnek, de ehhez sok lövésre van szükségük. Ezt jól szimbolizálja az is, hogy a góllövőlistát vezető Mohamed Salah csak egyszer lőtt kapura (az utolsó mérkőzésen, az Everton ellen) az öt és felesen belülről ebben a szezonban!

Mi a legnagyobb probléma a Liverpool számára?

A megszámlálhatatlan mennyiségű sérülés az egész csapat teljesítményére hatással van, és ezek láncreakciót indítottak be. Az utolsó 11 meccsen 68 meccset „hagytak ki” játékosok (a sérültek kihagyott meccseit összeadva, összesen a szezonban 166 meccsnél járnak!) sérülés miatt. Az egyik legfontosabb láncszeme ennek a reakciónak a védelem teljesítményének logikus visszaesése (Van Dijk, Gomez, és Matip hiányában).

A kaput eltalált lövések és az összes leadott lövés arányában a Liverpool a legrosszabb az egész bajnokságban, ötödik legrosszabbak engedett nagy helyzetekben, az övék a legtöbb egyéni védelmi hiba (pl. Alisson és Kabak hibája a Leicester-Liverpool mérkőzésen, gólszerző: Vardy), és ők kapták a legtöbb gólt is ezekből a hibákból.

Eddig 18 belső védő párost kellett idén használnia a Liverpoolnak, és Jordan Henderson sérülése miatt még többet kell majd használniuk. Ozan Kabak és egy valaki a Nathaniel Phillips-Ben Davies duóból kell, hogy alkossa a belső védő duót huzamosabb ideig, így Fabinho visszatérhet eredeti, védekező középpályás posztjára. Naby Keita visszatérése is kulcsfontosságú lesz, a guineai játékos folyamatosan apróbb izomproblémákkal küzdött eddig liverpooli pályafutása során. Az utóbbi hetekben megpróbálták olyan állapotba hozni Keitát, hogy ne sérüljön meg ismét 3-4 mérkőzést követően. Diogo Jota pedig a héten fog újra a csapattal edzeni, aki Salah mellett az egyetlen támadó, aki túlteljesíti idén a várható gól mutatóját.

Rengeteg balszerencse jellemzi a Liverpool idei szezonját, ez az utolsó 11 meccsen még inkább szembetűnő volt a csapat mérkőzésein. Azonban, ha a teljesítmény állandó marad, és némileg csökkenteni tudják az egyéni hibákat hátul, akkor a Bajnokok Ligája-indulás nem fog veszélyben forogni.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr3816437958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása