Traumákon keresztül jutott ismét a csúcsra a Lakers. 3. rész
2020. november 11. írta: Mátrai Márk

Traumákon keresztül jutott ismét a csúcsra a Lakers. 3. rész

2020. január 26.-án örökre bevésődött a Los Angeles Lakers, és Los Angeles városának történelmébe.

Január 26.-án meghalt Kobe Bryant, 13 éves lánya, Gianna, Gianna két csapattársa, csapattársainak a szülei, és egy edző egy helikopter balesetben Calabasasban.

Bryant halála lehetett a legmegdöbbentőbb „sporthalál” Ayrton Senna 1994-es imolai halála óta. James az előző este előzte meg a harmadik helyen álló Bryantet az NBA történetének pontlistáján, Bryant szülővárosának csapata ellen (Philadelphia) amihez Bryant Twitteren gratulált, ami a staféta egyfajta átadását is szimbolizálja, illetve mérkőzés után FaceTime-on is beszélt a két legenda, miközben James társai vezérük mellé gyülekeztek, hogy ők is láthassák Bryant arcát.

A játékosok a repülőn értesültek a tragédiáról, és az egész csapat sokkolva volt. Bryant több edzést is meglátogatott ebben a szezonban, így közel került a csapathoz. A hatás, amit a „Fekete Mamba” a játékra, a franchise-ra, és Los Angelesre gyakorolt, az felbecsülhetetlen. Több játékost is mentorált, és az utóbbi években általa létrehozott Mamba Sports Academy-n egy néhány napos edzőtábort tartott, amelyen a liga legjobbjai is részt vettek (például Kawhi Leonard, Paul George, Kyrie Irving). Ezen kívül edzője volt lánya, Gianna csapatának is.

Leonard és Bryant az utóbbi által szervezett táborban. Bryant videóelemzéssel is segítette a játékosokat. A Lakers dobóedzője, Phil Handy is segített a játékosoknak.

Bryant halála megmutatta, hogy Los Angeles örökre a Lakersé lesz. Hiába vette meg Steve Ballmer a Clipperst, hiába igazolt oda Leonard és George, hiába költöznek Inglewoodba, egy új arénába, hiába van még Los Angelesben a USC és a UCLA egyetemek, a Dodgers (baseball), a Kings (jégkorong), a Galaxy és az LAFC (labdarúgás), a Rams és a Chargers (NFL), „Tinseltown” örökre egy „Laker-város” lesz.

 

 

 

 

Kobe Bryant nélkül soha nem lesz ugyanolyan Los Angeles. Gianna maga is kosaras szeretett volna lenni, minden vágya az volt, hogy a University of Connecticutra járjon, majd WNBA-játékos legyen.

Voltak olyan játékosok, mint James és Davis, akik együtt játszottak Bryanttel a válogatottban, Kyle Kuzma és Howard a Lakersben (utóbbi a válogatottban is) voltak a csapattársai, a többiek közül pedig sokan a példaképüknek tekintették, vagy viselték a cipőjét.

 

A Portland ellen játszotta a Lakers az első meccsét Bryant halála után. James inspiráló beszédet tartott, amelyben biztosította a szurkolókat és Bryant családját, hogy Bryant örökségét ápolni fogják, és tovább fogják vinni, a legenda számára oly fontos, franchise által felállított mércéket mindig szem előtt tartva.

Néhány hét múlva tartottak egy búcsúztatást is a Staples Centerben, ahol többek között felszólalt Michael Jordan, Shaquille O’Neal, Geno Auriemma, Diana Taurasi, Rob Pelinka, és Vanessa Bryant (Kobe felesége) is. Vanessa csodálatos erőről mutatott tanúbizonyságot beszéde során. Fellépett Beyoncé, Alicia Keys, és Wiz Khalifa is.

Ő, aki elveszítette férjét, és kislányát, mutatta meg minden gyászolónak, hogy ha ő is képes ennyire erős lenni, akkor mindenki más is lehet ennyire erős.

A csapat formája ismét feljavult, azonban a Bucks és a Clippers legyőzése után beütött a világjárvány, és a szezon veszélybe került. LeBron James előtt remek esély adódott a negyedik gyűrűjének megszerzésére, azonban Bryant halála után újabb, a csapaton kívülálló okokból fakadó nehézséggel kellett megküzdeniük.

A szezon augusztusban folytatódott Orlandóban, a DisneyWorldben, ahol egy „buborékot” hoztak létre a csapatok számára. Az ott töltött hónapok alatt nulla pozitív teszt született, ami hatalmas elismerés a liga számára. Azonban a magány nyomasztó volt a ’buborékban” lévők számára, Pelinka beismerte, hogy amikor magányos volt, felhívta Vanessát, aki olyan videókat küldött neki, amelyen Pelinka és Bryant egymással beszélgetnek. „Csak haladj előre, maradj az ösvényen!”- emlékezett vissza Bryant szavaira Pelinka.

Azonban az országos rendőri brutalitás is veszélybe sodorta a szezont, amikor Jacob Blake meglövése után a Milwaukee játékosai nem álltak ki az Orlando Magic elleni meccsre. A játékosok nagyon feldúltak voltak, James, a liga legbefolyásosabb játékosaként pedig komolyan elgondolkodott azon, hogy befejezi a szezont.

Végül a játékosok megegyeztek a tulajdonosokkal, hogy a november 3.-ai választásokon minden NBA-csarnokban lehessen majd szavazni, és a közvetítések során is számos üzenettel hirdessék a rasszizmus elítélését, a társadalmi igazságtalanságok elítélését, és a népszavazás fontosságát.

Mamba-mez

A „Mamba-mez” a Lakers harmadik számú meze volt idén. Maga, Kobe Bryant tervezte őket, és az ő beceneve ihlette a mez nevét. Kígyóbőrhöz hasonló anyaga van, és Bryantre jellemző kreativitással volt rajta elhelyezve a 16 bajnoki csillag.

A James jobb vállánál lévő 2-es szám Gianna 2-es mezszámára utal.

Idén csupán a döntő 5. meccsét veszítette el benne a csapat, négy győzelem mellett. A legemlékezetesebb a Denver Nuggets elleni főcsoportdöntő 2. mérkőzése volt.

Davis egy Bryantet idéző dudaszó pillanatában bedobott kosárral nyerte meg a meccset a Lakersnek, majd (a videóban 1:12-nél látható, ahogy) Kobe nevét kiáltotta, miközben csapattársai felé rohant.

Frank Vogel csak „Mamba-dobásnak” nevezte az öltözőben Davis dobását, ami kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen a Lakers 4-1-re nyerte a párharcot, és már csak egy lépésre volt az álmok beteljesítésétől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr9716281860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása