Traumákon keresztül jutott ismét a csúcsra a Lakers. 1. rész
2020. október 30. írta: Mátrai Márk

Traumákon keresztül jutott ismét a csúcsra a Lakers. 1. rész

A Los Angeles Lakers nyerte a páratlan 2019-2020-as NBA szezont, amelyet soha nem látott körülmények és tragédiák jellemeztek. 17. bajnoki címükkel utolérték a rivális Boston Celtics-et, azonban a Larry O’Brien trófeáig megtett út még emlékezetesebbé teszi ezt a diadalt. Négy rézszes sorozatunkban bemutatjuk, hogyan jutott el idáig Los Angeles legnépszerűbb csapata, ami annyira valószínűtlen, hogy ha valaki 2010-ben egy jövőbe látó kristálygömb segítségével pontosan elmondja, hogy hogyan jut el idáig a Lakers, azt hinnénk, hogy egy párhuzamos univerzumról beszél a jós, vagy csak erős kábítószerfüggőségtől szenved.

Egy évvel azután, hogy a Lakers (2010-ben) utoljára bajnok lett, Phil Jackson főedző bejelentette visszavonulását. A 11-szeres bajnok edző 65 éves volt ekkor, azonban fokozódó egészségi problémákkal küzdött, a csapat sztárja, Kobe Bryant már 33 éves volt, és a vezetőség egyes tagjai sem látták őt szívesen a csapat élén.

A Lakers legendás tulajdonosa, Dr. Jerry Buss 11 bajnokságot nyert a csapattal, és a világ leghíresebb kosárlabda csapatává tette a Lakerst. Buss joggal tekinthető minden idők legjobb tulajdonosának az NBA-ben, hiszen a „Showtime Lakers” örökre megváltoztatta a játékot, a sportág népszerűsége a 80-as években indult el felfelé, köszönhetően a Magic Johnson és Kareem Abdul-Jabaar vezette csapatnak.

Bussnak hat gyereke született, két lány és négy fiú. Buss terve az volt, hogy legidősebb lánya, Jeanie viszi tovább a franchise üzleti ügyeit, miközben egyik fia, Jim, pedig a szakmáért fog felelni. Itt kezdődtek a problémák….

Jeanie Buss és Phil Jackson főedző ugyanis 17 éven át éltek párkapcsolatban, azonban 2016-ban felbontották az eljegyzést. Jim Buss apja életének utolsó éveiben egyre nagyobb befolyásra tett szert, Mitch Kupchak general managerrel együtt feleltek a szakmai ügyekért. Jim ki nem állta Jacksont az edző Jeanie-vel való kapcsolata miatt, és amikor Jackson szerződése lejárt 2011-ben, Jim nem is akarta azt meghosszabbítani.

Jackson korábbi segítőit is szélnek eresztette Jim Buss, miközben az apja egészsége romlani kezdett. Mike Brown érkezett Jackson helyére, majd miután kirúgták őt egy főcsoport elődöntős szereplés után, ismét felmerült, hogy Jackson (immár harmadszor) visszatérjen a Lakershez. Jim Buss, Kupchak és Jackson tárgyaltak péntek este, és megegyeztek, hogy Jackson hétfőn választ ad. Azonban vasárnap este a Lakers bejelentette, hogy Mike D’Antoni lesz a csapat edzője. Jeanie Buss és Jackson teljesen megdöbbentek.

Jeanie és Jim Buss.

Kobe Bryant sem örült a fejleményeknek, ahogyan az akkor érkezett All-Star center, Dwight Howard sem. D’Antoni alatt a csapat borzalmas szezont futott, a 7. helyen jutottak be a rájátszásba, azonban Bryant Achilles-ín szakadást szenvedett a 80. alapszakasz meccsen (miután 42 percet átlagolt áprilisban a 17. NBA-szezonjában), és ezt követően már csak árnyéka volt önmagának.

Howard szabadügynökként távozott a nyáron, ami az első eset volt a történelemben, amikor egy sztár szabadügynökként hagyta el a Lakerst. Bryant pedig még a sérüléséből lábadozott, amikor kapott egy 2 éves, 48,5 millió dolláros szerződést, ami NBA-szerte meghökkenést váltott ki. A csapat a következő években 27-55, 21-61 (negatív klubrekord), 17-65 (még negatívabb klubrekord), 26-56, és 35-47-es mérlegeket produkált, miközben Jeanie és Jim között csak nőtt a feszültség. Bryant visszavonulására szégyenteljes körülmények között került sor, a csapat minősége miatt Jeanie elnézést is kért Bryanttől a legenda utolsó szezonja során

Mivel Dr. Buss 2012-es halála óta a gyerekei által alkotott tröszt birtokolja a klubot, Jimet nagyon nehéz volt elmozdítani a pozíciójából, azonban a média és a szurkolók óriási nyomást kezdtek gyakorolni a testvérekre. Az igazi hatalom Jeanie-nél volt, meg volt a hatalma ahhoz, hogy bárkit elmozdítson a szervezetből. Ekkor Jeanie leült ebédelni Kobe Bryanttel…

„Tépd ki az egészet gyökerestül. Ha gyorsan változást szeretnél elérni, meg kell hoznod a nehéz döntéseket. Tudjuk, kit akartok idehozni, de nem fog idejönni, ha ekkora káosz van itt (utalt LeBron James-re Bryant). Ha őt akarod, ki kell takarítanod az egész házat, és elölről kell kezdened. Itt az új edzőközpont, lenne új vezetőség, és irány előre, de utóbbi nélkül nem fog idejönni.

Egy játékosnak fontos a szervezeti kultúra. Muszáj, hogy ez meglegyen neki, főleg az ő korában. Nem akarsz elmenni egy csapathoz, hogy aztán ott egy csomó baromsággal foglalkozz. Nem akarsz elmenni egy olyan csapathoz, ahol a falak beszélnek, és az egyik tábor ezt mond, a másik tábor meg azt. Meg kell újítanod a franchise-t.” -mondta Bryant Jeanie Bussnak. Bryant többször is a „sárkányok anyjának” nevezte Jeanie-t, utalva Daenerys Targaryenre a Trónok Harcából.

Jeanie meg is tette azt, amire Bryant kérte. Kirúgta Jim Busst és Mitch Kupchaeket, helyükre a legendás játékost, Magic Johnsont (őt még a kirúgásuk előtt helyezte oda tanácsadóként) és Rob Pelinkát (Bryant korábbi ügynökét) tette. Jim erre megtámadta Jeanie-t a bíróságon, megpróbálta megfosztani őt a csapat „kormányzói” posztjától, azonban Jeanie ügyvédjei megelőzték őt, Jim elbukott, és végül kirakták a trösztből, a helyét Janie Buss vette át.

Earvin „Magic” Johnson, Rob Pelinka, és Jeanie Buss

A Lakers 2010 óta először tekinthetett optimizmussal a jövőbe. A csapat előrehaladását leginkább megakadályozó tényező kikerült a képből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr8616263758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása