A Leeds United útja a szakadék szélétől a Premier League-ig
2020. szeptember 09. írta: Mátrai Márk

A Leeds United útja a szakadék szélétől a Premier League-ig

A Leeds United szombaton a Liverpool ellen az Anfield Roadon fogja elkezdeni a Premier League 2020-2021-es szezonját. Amikor a csapat kiesett 2003-2004-ben, a klub óriási anyagi gondokkal küzdött, de senki nem gondolta azt, hogy milyen hihetetlen fordulatokat vesz ennek a klubnak a sorsa, és hogy milyen nehéz lesz visszakerülnie a legmagasabb osztályba.

Soha nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Ezért kell kiélveznünk a szép időszakokat, és a jelenben élnünk. Senki nem tudhatta 2004-ben, hogy hamarosan a harmadosztály vár a Leeds Unitedre, de azt sem tudhatta senki 2017-ben, hogy Marcelo Bielsa fogja megmenteni ezt a klubot.

A csúcspont 2001 volt, amikor a klub Bajnokok Ligája elődöntőt játszott az egy évvel korábbi döntős Valencia ellen. A hazai 0-0 után idegenben 3-0-s vereséget szenvedtek, elég szerencsétlen körülmények között, ugyanis az első gól Juán Sánchez részéről kezezést követően született a 16. percben.

Nem ez volt az első szerencsétlen pillanatuk a BEK/BL-ben. 1975-ben a Bayern München ellen játszották a döntőt, 0-0-nál pedig egy egyértelmű 11-est, és egy szabályos gólt sem ítélt meg a játékvezető (lest ítélt, de nem volt Leeds játékos, aki zavarta volna Sepp Maiert a kilátásban.

Ezek az esetek történelmileg kialakítottak egy olyan érzést a szurkolókban, hogy ha minden jól is alakul, valami mindig közbeszólhat, és az örömöt bánat fogja felváltani (ami a koronavírus miatti leállás során megint felütötte a fejét).

Olyan kiváló játékosaik voltak, mint Rio Ferdinand (csapatkapitány), Mark Viduka, Alan Smith, vagy Harry Kewell, és 1998 és 2002 között mindig a 3-5. helyeken zárták a bajnokságot, a BL-elődöntőt megelőző évben pedig UEFA-Kupa-elődöntőig jutottak.

A gond ott kezdődött, hogy a klub hatalmas kölcsönöket vett fel, és miután a BL-elődöntős szezon volt az egyetlen, amikor a BL-be jutottak, a kölcsönöket játékosok eladásából kellett visszafizetniük. Rio Ferdinandot ezért adták el 30 millió fontért a Manchester Unitednek, David O’Leary menedzser és Peter Risdale elnök ezen összevesztek, O’Learyt pedig Terry Venables váltotta. Venables alatt borzasztóan teljesítettek, 15. helyen végeztek a bajnokságban az előző évi 5. helyezés után, 2003-ban.

Jonathan Woodgate-et is eladták, hiába ígérte meg Risdale Venables-nek, hogy nem fogja eladni a védőt. Venables-t Peter Reid, Risdale-t pedig John McKenzie váltotta. A következő szezonban azonban kiestek, Reidet a szezon közben kirúgták, és helyi üzletemberek vették meg a klubot. Ekkor adták el Alan Smith-t is a Manchester Unitednek, amit azóta sem tudott sok Leeds-drukker megbocsátani az angol csatárnak.

 

Legendás képek: Fent: Paul Robinson és Smith sírnak a kiesést követően. Később mindketten válogatottak is voltak, de a klubot körülvevő káosz a mélybe taszította a csapatot. Lent: Ricky Allman, 11-éves Leeds-szurkoló kisfiú sír, miután a Bolton elleni 4-1-es vereség a Leeds kiesését jelentette.

Az új tulajdonosok ugyan csökkentették az adósságokat, azonban inkompetenciájuk hátráltatta a klubot. Az első évben a Championshipben a 15. helyen végeztek. Közben Ken Bates vette meg a klubot (tőle vette meg a Chelsea-t Roman Abramovics), és a csapat az 5. helyen végzett, a Watford ellen azonban kiesett a Playoff döntőben. Bates kirúgta Kevin Blackwell menedzsert, és ideiglenesen John Carvert nevezte ki a helyére, őt pedig Dennis Wise váltotta (érdekes, hogy ez a két edző később feltűnt a Newcastle Unitednél, és borzalmas munkát végeztek, ahogyan ezen a blogon ezt már említettem), azonban utolsók lettek, ugyanis miután a kiesés biztossá vált, csődöt jelentettek, ami egy automatikus 10 pontos levonást vont maga után. A klub soha nem játszott korábban a harmadosztályban…

A csőd miatt a klubot ismét eladták, és ismét Ken Bates vette meg azt. Csöbörből vödörbe. Mivel a szezon elején jártak, és még mindig csődállapot volt, a klubot nem akarta indítani (szabályszerűen) a Football League a League One-ban, de Bates érkezése miatt kivételt tettek, azonban így is egy 15 pontos levonással kezdhették a szezont.

A Leeds azonban összeszedte magát Wise-al, és az 5. helyen végeztek (a pontlevonás nélkül a feljutást érő 2. helyen végeztek volna), azonban a Playoff döntőjében ezúttal a Doncaster Rovers ellen kaptak ki 1-0-ra. A következő szezonban az elődöntőben estek ki a Milwall ellen.

2009-2010-ben végül feljutott a Leeds, egy ponttal megelőzve a Milwallt, a League One 2. helyén végezve, miután az utolsó fordulóban emberhátrányban fordítottak 0-1-ről a Bristol Rovers ellen.

A klub történetének legnagyobb mélysége. Egy 15 pontos pontlevonás, és megszűnés veszélyét követően a Leeds United feljutott a Championshipbe.

A következő szezonban hiába töltötte a szezon zömét a Leeds a Playoffot érő helyeken, végül három ponttal lemaradt a rájátszásról. A klub kézről kézre vándorolt, közel-keleti tulajok vették meg, majd Massimo Cellino vette át az irányítást.

Egy érdekesség, hogy 2014 februárjában a rossz eredmények miatt Cellino ki akarta rúgni Ross McCormack menedzsert, azonban mivel az English Football League még nem hagyta jóvá a tulajdonosváltást, az edző a helyén maradt.

A csapat a 13-15. helyeken végzett 2012 és 2016 között a bajnokságban. Olyan elképesztő időszakok is voltak, mint az a 70 nap, amíg Dace Hockaday volt a menedzser, azonban 70 nap után kirúgta őt Cellino. Cellino 2014-ben adócsalást követett el, ezért nem vezethette tovább a klubot.

2017-ben Andrea Radrizzani vette meg a klub 50%-át Cellinótól. Ebben a szezonban a Leeds ismét 7. lett, éppen lemaradva a rájátszásról. A következő szezonban Thomas Christiansen és Peter Heckingbottom menedzserekkel is csak szenvedtek, a 13. helyen végeztek, és ekkor Victor Orta sportigazgató fejében egy olyan ötlet született meg, amely megváltoztatta a Leeds United sorsát…

Víctor Orta 2017-ben érkezett a klubhoz, azonban egy év múlva született meg az az ötlet benne, hogy felkeresse a hírhedt argentín edzőt, Marcelo Bielsát. Orta többek között Monchival is dolgozott együtt a Sevillánál, így komoly kapcsolati hálót tudott kiépíteni karrierje során. A Bielsával való Buenos Aires-i tárgyalások elhúzódtak, komoly igényeket támasztott az edző (például a Thorp Arch edzőközpont fejlesztése, amelynek jogi dokumentumait valahogyan megszerezte Bielsa).

Amikor 2018 nyarán hivatalosan is a Leeds United edzője lett, a futballszeretők csak mosolyogtak magukban, és azt mondták: „Ez remek párosítás lesz.” Bielsa sok klubot utasít vissza, mert nem egyezik az értékrendszere a klubéval. Ezt láthattuk a Laziónál, ahol két nap után lemondott, mivel a klub (Claudio Lotito elnök) nem teljesítette az argentínnak tett ígéreteket az átigazolási piacon.

Olyan kluboknál is dolgozott, mint az Olympiqué Marseille, az Athletic Bilbao, a Lille, az Espanyol, a Newell’s Old Boys, és a Vélez Sarsfield, Argentínával olimpiát nyert, és Chile szövetségi kapitánya is volt. Nem egy trófeákat halmozó edző, van három bajnoki címe a Newell’s-el (kettő), és a Vélez-szel (egy), azonban az ő legendás státusza a labdarúgásban abból áll, ahogyan az általa leoktatott játékstílussal hatást gyakorol fiatalabb edzőkre (Guardiolára, Pochettinóra, Gallardóra).

Képes a játékosait szakmailag és emberileg is fejleszteni, letámadásra épülő, fizikailag nagyon megterhelő futballja pedig nagyon látványos. Leeds tárt karokkal várta.

Bielsa és Radrizzani pózolnak az Elland Roadon.

 

A klubnak nem volt sok pénze igazolni. Az első nyáron csupán Patrick Bamford és Barry Douglas érkezett átigazolási díj ellenében (összesen 11,3 millió euróért), egy szabadügynököt igazoltak le, négy játékos pedig kölcsönbe érkezett. Bielsa tehát az előző években összerakott keretet kezdte el drasztikusan fejleszteni.

A csapat remekül teljesített a 2018-19-es szezonban, a bajnokság döntő többségében feljutást érő helyen állt, várható gólokban pedig dominálta a ligát, azonban sokszor nem tudták berúgni a helyzeteiket, a védelmük pedig hiába engedett két helyzetet egyes meccseken, azokból két gólt is kaptak, és ezzel fontos pontokat veszítettek, aminek következtében a rájátszás elődöntőjében Frank Lampard Derby County-ja ellen kellett játszaniuk.

A párharc pikantériáját az biztosította, hogy januárban egy Leeds-alkalmazottat lefülelt a rendőrség, ahogy megfigyelte a Derby edzését. Bielsa nem tagadta, hogy ő küldte oda az alkalmazottat, és egész pályafutása során küldött alkalmazottakat az ellenfelek edzéseinek megnézésére, ez ugyanis Argentínában szokás.

Angliában persze mindenki fel volt háborodva, mintha nem is lenne komolyabb probléma az országban. A Leeds pénzbüntetést kapott, amit Bielsa önként fizetett ki zsebből.

A playoff elődöntő első meccsén a Leeds nyerni tudott idegenben 1-0-ra, azonban a Leeds lett az első csapat, amely így is kiesett, miután a visszavágón hazai pályán kaptak ki 4-2-re. Lampardék utána elbukták a döntőt, de a korábbi angol válogatott középpályás megkapta a Chelsea menedzseri posztját, sokan pedig igazságosnak tartották, hogy a Leeds végül éppen a Derby ellen vérzett el.

A csapat igazi vesztét a kapusai jelentették, a csapat tizenhárommal kapott több gólt, mint egy átlagos csapat kapott volna az ellenfeleknek engedett helyzetekből! Fontos tudni, hogy a letámadást alkalmazó futball egyik előnye, hogy segíti a védelmet, hiszen távol tartja a labdát a csapat a saját kapujától, rákfenéje viszont az, hogy ha átjut a letámadáson az ellenfél, veszélyes helyzeteket alakíthat ki (Ez utóbbit akadályozza meg a Liverpool az utóbbi években, és az utóbbi két évben már a Leedsnek is sikerült ez, ami akár a biztos bennmaradást is jelentheti nekik idén).

Az ellenfelek passzaira való védekezési cselekvések elosztása a pályán. Minél pirosabb egy zóna, annál nagyobb az intenzitás. Európa legkeményebben letámadó csapata a Leeds United. (Statsbomb)

A szokásos narratíva, miszerint Bielsa csapatai mindig elfáradnak a szezon végére egyáltalán nem volt igaz, a Leeds iszonyatos pech miatt nem jutott fel a Premier League-be egy évvel korábban.

2019-20-as szezonban azonban ismét megpróbálkozott a Leeds a feljutással, a klub történetének 100. esztendejében. Egyetlen (ingyen) igazolásuk volt, és hat kölcsönbe érkezett játékosuk, szinte semmi pénzük nem volt! Eladtak viszont 30 millió euró értékben, a csapat mégis továbbfejlődött.

A csapat november 19.-étől kezdőden kizárólag feljutást érő helyen állt, és a védelem sem teljesített alul bekapott gólok terén. Az utolsó 14 meccsen 5 gólt kaptak csak, meccsenként 0,51 várható gólt engedtek csak, meccsenként 8 lövést engedtek a kapujukra. Ez lövésenként 6,3%-os várható gólnak felel meg, ami döbbenetesen jó mutató.

Gólok, gólpasszok, és ezek összeadva. Ők a Leeds legeredményesebb játékosai Bielsa alatt 2018-2020.

Bielsa nem egy hétköznapi ember. Az „őrült” (El Loco) becenévre hallgató edzőről szóló egyik legenda szerint 1992-ben, amikor a Newell’s 6-0-ra kikapott egy mérkőzésen, a csapat drukkerei dühösen Bielsa házához mentek. A legenda szerint az edző pizsamában, kezében egy gránáttal kezdte őket üldözni az utcán, miközben azt üvöltötte, hogy „Még mindig akartok beszélni?”!!!

Bielsa szinte vízen jár Leedsben. (Fent:„Együtt menetelünk (A csapat egyik mottója).” Lent: „2020”). Andy McVeigh és Nicolas Dixon alkotása.

A Leeds nagyon aktív az idei átigazolási piacon. Orta elmondta, hogy a csapat 70%-ban szakmai megfigyelés, 30%-ban adatelemzés (analitika) alapján értékel játékosokat, ennek megfelelően dolgoznak együtt a Statsbomb nevű céggel. Pontosan olyan játékosokat keresnek, akik beleillenek Bielsa futballjába.

Mivel a feljutás miatt nagy bevételnövekedésre számíthatnak (a szurkolók visszatérésének időpontjának kétségességének ellenére is), némi kölcsönt vettek fel (sok más klub is ezt tette), és már leigazolták Rodrigót a Valenciából 30 millió euróért, de többek között Hélder Costát, és Robin Kochot is (aki a tavalyi kulcsembert, Ben White-ot fogja pótolni).

A Leeds nagyon aktív az idei átigazolási piacon. Orta elmondta, hogy a csapat 70%-ban szakmai megfigyelés, 30%-ban adatelemzés (analitika) alapján értékel játékosokat, ennek megfelelően dolgoznak együtt a Statsbomb nevű céggel. Pontosan olyan játékosokat keresnek, akik beleillenek Bielsa futballjába.

Mivel a feljutás miatt nagy bevételnövekedésre számíthatnak (a szurkolók visszatérésének időpontjának kétségességének ellenére is), némi kölcsönt vettek fel (sok más klub is ezt tette), és már leigazolták Rodrigót a Valenciából 30 millió euróért, de többek között Hélder Costát, és Robin Kochot is (aki a tavalyi kulcsembert, Ben White-ot fogja pótolni).

Ricky Allman, 16 évvel a boltoni kiesés után most örömében sírhatott.

Leeds United statisztikái 2019-2020

Legtöbb pont

93

Legtöbb győzelem

28

Legtöbb kapott gól nélküli mérkőzés

22

Legtöbb kialakított helyzet

570

Legtöbb kialakított nagy helyzet

124

Legtöbb kapuralövés

755

Legtöbb kaput eltaláló lövés

251

Legnagyobb labdabirtoklási arány

64,2%

Legtöbb várható gól

83,1

Legkevesebb várható kapott gól

35,9

Legmagasabb szerelési intenzitás

8,9

Legkevesebb engedett passz/védekezési cselekvés

6,43

Legkevesebb kapott gól

35

Legtöbb ellenfél tizenhatosán belüli labdaérintés

1217

Legtöbb kiugratás

443

Legtöbb előremenő passz

4009

Legtöbb előremenő beindulás

799

Legtöbb „okos” passz

411

Legtöbb sikeres passz a támadóharmadban

620

Legtöbb szerzett pont az első gól megszerzése után

81

Legkevesebb engedett kaput eltalált lövés

126

Adatok: @LUFC Data

 

 

 

 

A koronavírus miatti szünet nem csak a Liverpool, hanem a Leeds drukkereit is kikészítette, de ahogy az egyiknél, úgy a másiknál is hatalmas volt az öröm, amikor a folytatást követően a csapat megnyerte a bajnokságot, és száműzték a klub körüli démonokat.

Nem meglepő, hogy mindkét klubot két olyan szakember emelte fel, akik innovátorok, vezérek, és érzelmi intelligenciájukkal képesek vezetni az egész szervezetet, és a közösséget.

Csodálatos lesz látni Bielsa Leeds Unitedjét Klopp Liverpoolja, Guardiola Manchester Cityje, José Mourinho Tottenhamje, valamint a Manchester United és a Chelsea ellen. Ott, ahova valójában tartozik a Leeds United. A Premier League-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr2316195124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása