Megfelel-e a korosodó irányítók kihívásának Aaron Rodgers?
2020. április 29. írta: Mátrai Márk

Megfelel-e a korosodó irányítók kihívásának Aaron Rodgers?

Péntek hajnal magyar idő szerint 4:43 volt. Az ébren lévő, sportra kiéhezett magyarországi NFL-rajongók egyszerre hördültek fel Roger Goodell szavai hallatán (Goodell gyakran képes felhördülést kiváltani a hallgatóságból…).

A Green Bay Packers a 26. helyre lépett fel a 30. és a 136. (4. körös) draftjog átadásával, amiket a Miami Dolphins kapott. A tavaly NFC-döntőig jutó Packers-ben sok hiányposzt van (ahogyan azt a San Francisco elleni mérkőzésen láttuk), azonban Brian Gutekunst (Matt LeFleur főedző közbenjárására) egy olyan pozícióra draftolt, ahol egyáltalán nem tűnik úgy, hogy cserére lenne szükség. A Packers Jordan Love irányítót választotta ki a Utah State egyetemről.

Aaron Rodgers 36 éves, ezért úgy érezték, néhány éven belül Love átveheti a helyét, és mivel nagyon tetszett nekik, amit láttak tőle az egyetemen, ledraftolták. Szinte minden nagy irányító életében eljön a pillanat, amikor a franchise ledraftolja, vagy leigazolja az utódját, vagy legalábbis az utódjelöltet.

Akkor a legjobb irányítót draftolni, amikor van irányítód

Ezen átesett Tom Brady, Brett Favre, Joe Montana. Favre esetében éppen a Green Bay-ről beszélünk, tehát nem meglepő, hogy ismét meghúzta ezt a Packers. Amikor Favre volt az irányító, a Packers ledraftolta Matt Hasselback-et (3. körben) és Mark Brunellt (5. körben) is, azonban Hasselback-ért egy 1. körös, Brunellért pedig egy 3. és egy 5. körös picket kapott a Hall of Fame-be tartozó Ron Wolf general manager.

Favre maradt az irányító egészen 2007-ig, a csapat pedig értékesebb pick-eket kapott, mint amiket feláldozott ezekért a játékosokért, bár Brunell annyira megszorította Favre-ot, hogy az edzői stáb 10-3 arányba megszavazta Brunellt a kezdőnek, de Mike Holmgren Super Bowl-győztes edző kitartott Favre mellett (Favre a következő három évben három MVP-t, és egy Super Bowlt nyert).

Tom Brady mögé számos alkalommal draftolt irányítót Bill Belichick.

Leigazolt játékos

Adott érték

Kapott érték

Matt Cassell

7. körös

(+Mike Vrabelért) 2. körös pick

Jacoby Brissett

3. körös

Phillip Dorsett, elkapó

Ryan Mallett

3. körös

6. körös

Kevin O’Connell

3. körös

Kirúgták

Rohan Davey

4. körös

Kirúgták

Kliff Kingsbury

6. körös

Kirúgták

Jimmy Garoppolo

2. körös

2. körös

Danny Etling

7. körös

Kirúgták

Zac Robinson

7. körös

Kirúgták

Jarrett Stidham

4. körös

Ő lehet a kezdő 2020-ban

 

Brady képes volt annyira meghosszabbítani a karrierjét, hogy még Garoppolót is el kellett cserélniük a San Franciscóba, pedig Brady 37 éves volt Garoppolo érkezésekor, és 40 volt Jimmy G távozásakor. Óriási motivációt adott az Brady-nek, hogy a csapat már a pótlásán gondolkodik. Brady ezt követően MVP lett, és négy Super Bowlba jutott, hármat megnyerve. Kérdés, hogy Rodgers is képes lesz-e így válaszolni erre a döntésre, amitől ő nyilván sértve érzi magát.

 

Garoppolo ledraftolása után, bár Brady dühös és motivált volt, ez nem tett keresztbe a Garoppolóval való kapcsolatának.

(Joe Montana utódja Steve Young lett, akiért egy 2. és egy 4. körös picket adott a San Francisco 49ers a Tampa Baynek, Young pedig Super Bowlt nyert.)

Rodgers szerette volna, ha a csapat kihasználja a nagyon sok jónak ígérkező elkapó draftra jelentkezését, de végül egy elkapót sem hoztak (tight endet és futót igen), miközben végig nézte, ahogy korábbi edzőjének csapata (Mike McCarthy, Dallas Cowboys) ledraftolja a draftosztály egyik legjobbját, CeeDee Lamb-et.

Favre alatt Rodgersnek nagyon nehéz dolga volt, miután ledraftolták a legenda mögé 2005-ben. Favre számos alkalommal volt vele bunkó, már-már gonosz is, de Rodgers is nagyon furán viselkedett. Amikor Favre a 2007-es szezon után bejelentette, hogy visszavonul, Rodgers lett a kezdő, és bár Favre meggondolta magát pár hónap múlva, az évek alatt annyira megromlott a viszonya a vezetőséggel is, hogy a csapat kitartott Rodgers mellett, a legendát pedig a Jets-hez cserélték.

A viszonyuk némileg rendeződött azóta, azonban Rodgers egy rettenetesen haragtartó, és kicsinyes ember tud lenni, ezt korábbi elkapói, Greg Jennings és Jermichael Finley is kijelentette. Nem veszi jól a kritikát, sem a média, sem a csapattársai részéről. Korábbi edzője, McCarthy annál a 49ers-nél volt támadó koordinátor, amely nem draftolta le Rodgerst az 1/1-es választással 2005-ben, amellyel Rodgersben komoly sebeket ejtett a 49ers, és amikor együtt dolgoztak Green Bay-ben, Rodgers állandóan beszólogatott neki, hogy „Ja, te Alex Smith-t is jobbnak tartottad nálam…”

 

Favre és Rodgers először mutatkoztak együtt nyilvánosan az NFL 2013-as díjátadóján a legenda visszavonulását követően.

Rodgers hajlamos passzív-agresszív viselkedésre, és nem rejti véka alá a véleményét, még ha kritizálja is ezzel a franchise-t. Ha úgy fog viselkedni, mint Favre, akkor jogtalanul fog haragudni elődjére, viszont a karakterét ismerve nehéz elképzelni, hogy segítené majd Love-ot.

Miért érezhette azt a Packers, hogy itt az idő az utód megszerzésére?

Látható, hogy az utóbbi öt évben mennyire visszaesett Rodgers a többiekhez képest. Patrick Mahomes két év alatt 8,55 yard/kísérletet hozott. 7,4 számít elfogadhatónak ebben a mutatóban, bár kilengések lehetnek, ezért szedtem 3 éves átlagokba, az jobban mutatja a tendenciát.

Brady és Rodgers mellett is érvelhetnénk a gyenge elkapó és tight end sorral, és jogos is az érvelés. Azonban míg Brady nyilván szerette volna megtartani Rob Gronkowskit, Brandin Cooksot, Danny Amendolát, Martellus Bennettet, erre rajta kívülálló okok miatt nem volt lehetőség, azonban Rodgers kardoskodhatott volna például Jennings megtartása mellett, ám nem tette, ami mély sebeket ejtett Rodgers egyik legproduktívabb elkapójában, ahogy Finley-ben is.

Russell Wilsonnak sincs jó és drága elkapói, tight end-jei, a támadófal gyengesége miatt pedig mindig az „életéért” menekül, és Pete Carroll filozófiája sem segít Wilson kibontakozásának, Wilson mégis magabiztosan menetel a Hall of Fame felé.

 

Mit hozhat a közeljövő?

Értelmetlen lenne Rodgerst elcserélnie a Green Bay-nek, a következő két évben, ugyanis 82,6 millió dollár üti a sapkát, ha így tennének. Azonban 2022 után ez „csak” 20 millió lenne, ami kb. most is a legnagyobb lenne, de a fizetési sapka növekedésével ez lemehet durván a sapka 9%-ára, ami kezelhető, és akár egy évig is terhelné csak azt (2024-ig van szerződése).

Love-ról megoszlanak a vélemények, a szerző szerint jobb lehet, mint Jordan Herbert, akit a Los Angeles Chargers draftolt, aki igazi bukás („bust”) is lehet.

Tom Brady egyik legnagyobb eredménye, hogy képes volt „elcseréltetni” Garoppolót a 37. születésnapja után, ugyanis annyira parádésan játszott a GOAT. Kérdés, hogy Rodgers képes lesz-e felülemelkedni régi sérelmein, illetve javítani a játékán, különben az utóbbi 20 év egyik legtehetségesebb irányítója „csak” egy gyűrűvel vonulhat majd a Hall of Fame-be.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr415648506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása