Mit várhatunk a Premier League folytatásától?
2020. június 10. írta: Mátrai Márk

Mit várhatunk a Premier League folytatásától?

Június 17.-én, jövő szerdán az angol bajnokság is visszatér, és folytatja a küzdelmeit. Az elmúlt hónapok során véget nem látó egyeztetések folytak a Premier League, a klubok, a kormány, a rendőrség, és egyéb rendfenntartó szervek, egészségügyi szervek, a játékosok és a vezetőedzők szakszervezetei, és a televíziós társaságok között, míg végre megszületett a döntés a bajnokság (és az FA-Kupa) folytatásáról.

Hogy mire számíthatunk a bajnokság utolsó 92 mérkőzésén? Ez a kérdés gyakorlatilag megválaszolhatatlan, még ha a legfontosabb kérdésre a válasz gyakorlatilag már meg is született: a Liverpool véget fog vetni a 30 éves várakozásnak, és meg fogja nyerni a bajnokságot.

Azonban a BL- és EL-indulás jogáért, valamint a kiesés elkerüléséért szóló harcok nagyon izgalmasak lesznek, különösen a Manchester City ellen lezárult Pénzügyi Fair Play eljárás miatt, mely értelmében a City nem indulhatna a következő két szezonban a nemzetközi kupákban, azonban végleges döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól fogunk hallani. A meghallgatás hétfőtől szerdáig tart, és lehet, hogy a bajnokság végéig nem születik ítélet.

Sokan próbálnak a Bundesliga folytatásából következtetéseket levonni más bajnokságokra, de akár más sportágakra vonatkozóan is. Fontos azt megjegyezni, hogy ahhoz, hogy olyan kijelentéseket tegyünk, mint hogy a hazai pálya már nem számít előnynek, a minta még mindig túlságosan kicsi (45 meccsből 21-szer vendég győzelem született (47%), 14 döntetlen (31%), és csak 10 hazai siker mellett (22%).

Azonban az biztos, hogy a több hónapos kihagyás miatt gyakorlatilag új szezon kezdődik, ezért nagyon sok korábbi prekoncepciót, analitikai adatokat, ha nem is kell kidobnunk az ablakon, de félre kell tenni.

A folytatás óta a Hertha (kétszer annyi pontot szerzett, mint az azt megelőző öt meccsből) remekel a kisebb csapatok közül, míg a Köln és az Union Berlin (mindkét csapat a leállás előtti utolsó 15 pontból 7-et szerzett) visszaesett a leállás előtti formájához képest. (eredmenyek.com)

 

 

A fekete vonal a bajnokság megszakítását mutatja. Látszik, hogy a Hertha némileg túlteljesít a kialakított helyzetei alapján, amelyek minősége így is szezoncsúcs a csapat számára. Hasonló tendenciát látunk a védelemnél, amely pont a leálláskor volt a legrosszabb állapotban kapott gólok szempontjából. (Fbref.com/StatsBomb)

A Köln a szünet előtt romló támadójátékot és javuló védekezést mutatott, azonban azóta a védekezés és az eredmények is romlásnak indultak…(Fbref.com/StatsBomb)

 

Az Union Berlin valódi két kapu előtti teljesítménye teljesen megfordult, a támadójáték minősége pedig folyamatosan romlik. (Fbref.com/StatsBomb)

 

 

Ezek a csapatok jól megmutatják, hogy az eredmények teljesen megjósolhatatlanok, főleg az első öt mérkőzés során. Ez sportfogadás szempontjából is gondot okozhat a fogadóknak, gyakorlatilag el kell felejteni a tabellát, és csak a folytatás utáni formát érdemes nézni.

Az egy másik komoly tényező, hogy a leállás során felépültek olyan játékosok, akik már nem léptek volna pályára az idényben (Heung-min Son), vagy csak kevés meccset játszottak volna (Paul Pogba). A tény, hogy Pogba és Bruno Fernandes először játszhatnak együtt jövő pénteken a Tottenham ellen, egy teljesen új Manchester Unitedet tárhat elénk, akár jó, akár rossz értelemben.

A Bayern München még egy edzőváltás ellenére is fantasztikus szezont produkál, és talán a legnagyobb esélyese az augusztusban valószínűleg folytatódó Bajnokok Ligájának. Meccsenként 3 gólt rúgnak, 2,5 várható gól/90 perc, és a védelmük is a legjobb a bajnokságban, abszolút tartható tendenciát mutatva. (Fbref.com/StatsBomb)

 

Az erőviszonyok megváltozása miatt sok megjósolhatatlan tényező van. Érdemes lehet figyelembe venni, hogy a Liverpool a két szezon közti rövid pihenő miatt ezt már a következő idény elejének is tekintheti, ellentétben aManchester City-vel, amely még harcban áll a Bajnokok Ligájában, és nagyobb rotációt alkalmazhat. A kiesés és a BL és EL-indulásért zajló harc pedig olyan izgalmakkal fog szolgálni, hogy nyugodt szívvel tölthetünk egyes nyári estéket a televízió előtt ülve, Premier League-mérkőzéseket nézve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr2015772378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása