Tényleg távozni fog jövőre Lionel Messi a Barcelonából?
2020. július 14. írta: Mátrai Márk

Tényleg távozni fog jövőre Lionel Messi a Barcelonából?

 

Lionel Messi megszakította az FC Barcelonával folyó 2021-ben lejáró szerződésének meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat. Ez a hír tovább fokozta a bizonytalanságot a klub jövőjét illetően.

A megbízható spanyol rádióállomás, a Cadena Ser El Larguero című műsorában Manu Carreño jelentette, hogy Messi befagyasztotta a szerződésének meghosszabbításáról szóló egyeztetéseket, és a távozás jár a fejében. Messi nem először gondolkodik el a távozáson, többször is közel volt hozzá már karrierje során. 2016-ban majdnem a Manchester Citybe igazolt, de csapattársa, Luís Suárez meggyőzte őt, hogy maradjon, és ne álljon össze régi mesterével, Pep Guardiolával.

2014-ben is távozni akart, önéletrajzírója, Sebastian Fest állítása szerint korábbi edzőjének, és Guardiola egykori segítőjének, a fültőmirigyrákban haldokló Tito Vilanovának elmondta, hogy „távozok, és ez nem pénz kérdése.” Vilanova megkérte, hogy ne tegyen így, és bár nem tudni, Vilanovának mekkora szerepe volt a döntésében, Messi végül maradt.

 

Utazzunk egy kicsit a jövőbe!

A pontos évet nem tudjuk, de egy teltházas Camp Nou-ban játszik a Barcelona. Az ellenfél lehet a Real Madrid, de lehet bárki más is. Annyi biztos, hogy az év vége közeledik, késő este van, erős szél fúj, és sötét felhőket fúj a stadion felé. A csapat vesztésre áll, a Real Madrid mögött kullognak a tabellán, és a Bajnokok Ligájában sem szerepelnek fényesen. A 95 000 nézőben még ott van a megszokott reakció: „Ha nincs más, akkor majd Messi kihúz minket a csávából.” Viszont Messi már nincs itt. Eligazolt Argentínába, vagy egy másik európai sztárklubhoz, vagy visszavonult. Ez lényegtelen.

Azonban ahogy a szél végig süvít a lelátókon ülő nézők arcán (még ha a barcelonai szél elég barátságos is az éghajlat miatt), mindenkiben leesik a tantusz. A csapat, az edzők, a vezetőség, a klub, és a szurkolók is rájönnek, hogy nincs többé Messi. Magukra maradtak. Most még erősebbnek kell lenniük, mint eddig, hiszen most már nem támaszkodhatnak rá. Azonban az emlékek súlya és a távozása miatti fájdalom miatt erre senki sem érzi magában az erőt.

Ahogyan a vereség után szomorúan mennek haza a nézők, mindenkiben megszületik a felismerés: Holnap ugyanúgy megyek dolgozni, vagy iskolába, mint tegnap, vagy egy éve, vagy öt éve, de valami más lesz. Nincs már itt Leo Messi. Lehet, hogy a klub sohasem lesz olyan, mint amilyen vele volt.

Ez nem egy újkeletű érzés. Ezen számtalan csapat átesett már a sportvilágban az évtizedek során. Legyen az Diego Maradona a Boca Juniorsnál, Pelé a Santosnál, Sir Alex Ferguson a Manchester Unitednél, Magic Johnson, vagy Kobe Bryant a Los Angeles Lakers-nél, vagy Michael Jordan a Chicago Bullsnál.

Ez a nap mindig eljön, és tudat alatt mindenki tudja, csak szeretnénk meghosszabbítani. Még egy kicsit, még egy kicsit, one more year, un año más…

 

Messi, és apja, Jorge hónapokkal ezelőtt kezdtek tárgyalni a klubbal, és jól indultak a tárgyalások. Azonban Messi nemrég beszüntette azokat. Elege lett. Elfáradt. De miből lett elege? Mibe fáradt bele?

Messinek elege lett abból, hogy a klub kiszivárogtat olyan (szerinte hamis) információkat, amelyek az ő felelősségét firtatják a csapat gyenge teljesítménye kapcsán. Legyen az az idei szezon, legyen az az AS Roma és a Liverpool elleni, három gólos előny elherdálását követő BL-kiesések, új igazolások gyenge játéka (Antoine Griezmann, Philippe Coutinho, Ousmané Dembélé, Frenkie De Jong), vagy az edzők sorsáról való döntés, ezek a pletykák Messit egyfajta „fekete kézként” (spanyol kifejezés, mano negro) mutatják be, aki a háttérből irányítja a szálakat.

Utóbbi csapta ki leginkább a biztosítékot, amikor korábbi csapattársa, mostani sportigazgató, Eric Abidal Ernesto Valverde kirúgását követően a játékosokat vonta felelősségre egy interjúban. Az iszonyatosan introvertált, azonban csapatkapitányi posztja miatt több felelősségét kényszerből magára vállaló Messinek itt lett elege.

Egy Instagram post keretében válaszolt Abidalnak, és mindenkinek a klubban. Messi kikérte magának, hogy „edzőgyilkosok” lettek volna, és igaza is volt. Információk szerint a játékosok (érthetetlen módon) a végsőkig kitartottak Valverde mellett, pedig a futball folyamatosan romlott az edző alatt, sztárok és La Masíáról érkező fiatalok is szenvedtek, az idén mindenkinek szembetűnően éretten játszó Riqui Puig csak 186 percet töltött a pályán tavaly, idén pedig egyáltalán nem játszott Setién érkezéséig januári! Messi arra kért mindenkit, hogy mindenki a saját munkájával törődjön.

 

Messi dühösen reagált Abidal nyilatkozatára az Instagramon.

Miközben szervezetileg Abidal nyilvánvalóan magasabb beosztásban van, mindenki tudja, hogy kinek is a kezében összpontosul az igazi hatalom. A gond az, hogy Messi ezt nem szereti használni, mert nem olyan a természete. Korábban nyilatkozta, hogy „A Barcából szeretnék visszavonulni, de nem szeretnék problémát jelenteni a klub számára.”

Messi csak focizni, és nyerni szeretne, leginkább a Bajnokok Ligáját. Nincs benne semmi hátsó szándék. A lehető legjobb csapatot szeretné maga köré rakni, ami abban is megnyilvánult, hogy gyakorlatilag kizárólag az ő kérésére próbálták tavaly visszahozni Neymar a PSG-től, de a klub nem igazán szerette volna ezt a Neymarral és az apjával való kapcsolatuk, illetve az iszonyatosan meghízott fizetési keret miatt.

Továbbá nem a legokosabb dolog leigazolni egy 27 éves játékost 150-200 millió euróért, hatalmas fizetés mellett, amikor az a játékos állandóan megsérül, és nem tesz meg mindent a pályán kívül azért, hogy szerződésének utolsó évében, 32 évesen is a világ egyik legjobbja legyen. Amikor Guardiola volt az edző, Messi többször is mondta neki, hogy „csak tedd be a legjobbakat a kezdőbe!”. (Messi titokban egy undercover Harry Redknapp?...)

Messi akkor is nekiment a vezetőségnek, amikor az tárgyalni próbált velük a fizetésük csökkentéséről a járvány alatt, hogy a klub egyes alkalmazottai ne veszítsék el az állásukat. Messinek és a játékosoknak azonban nem tetszett az, ahogyan a klub tárgyalt velük, és végül saját maguk döntötték el, hogyan támogatják a dolgozókat.

Azonban hozott már olyan döntéseket a klub, amiket Messi érdekében hozott, és rosszul sült el, a leghíresebb Gerardo „Tata” Martino vezetőedzőnek való kinevezése volt (mindketten Rosarióban születtek). A csapat trófea nélkül zárt, és Messi távozni akart a szezont követően. Nagyon nehéz „elérni” Messit. Valverdét, Vilanovát és talán Rijkaardot leszámítva (akkor még Ronaldinho volt a szupersztár) minden edzővel megromlott valamelyest az edzők utolsó hónapjaira a viszonya, még Guardiolával is (Setiénnel sem rózsás a helyzet).

Azonban mi az, ami a legnagyobb gond a klub számára? Az elnökség, illetve maga Josep María Bartomeu, illetve elődjének, a nemrég börtönből szabaduló Sandro Rosellnek a ténykedése. Bartomeu Rosell alelnöke volt egy ideig, azonban Rosellnek távoznia kellett amikor a rendőrség feljelentést tett ellene, ekkor Bartomeu vette át a helyét.

Bartomeu több rossz döntést is hozott, összességében nem a klub gyökereiből származó értékek mentén dolgozik, hanem a klub kereskedelmi bevételeinek növelése az első számú célja, amelyet el is ért. Azonban a rossz szakmai döntések miatt a klub folyamatosan szenved, és még mindig nem heverte ki Neymar 2017-es távozását sem a csapat, sem maga a szervezet.

Neymar távozása fordulópontot jelentett a futballvilágban.

A 2021-es választásokon indulni fog az a Joan Laporta, aki a klub történetének legsikeresebb elnöke. Ő nevezte ki Frank Rijkaardot és Josep Guardiolát is vezetőedzőnek, alatta játszotta a klub története legjobb futballját. Laporta (és Víctor Font) egyértelműen Bartomeu jelöltjének ellenlábasának tekinthető, maga Bartomeu nem fog indulni (még nem ismert, de pletykák szerint Emili Rousaud, jelenlegi alelnök lesz). Font már régóta szeretne indulni, legfőbb eleme a kampányának Xavi vezetőedzőnek való kinevezése lenne. Nem véletlenül nem lett Xavi Valverde utódja a télen, ugyanis Xavinak nem jó a kapcsolata Bartomeuékkal.

Azonban, ha Setién az idény végén távozik, Xavi esélyes a pozícióra, ugyanis ki más vállalná el a munkát egy évre, ha egy évet követően egy jelenleg ismeretlen elnök a saját emberét hozná (Setién szerződésében is benne van, hogy ingyen elbocsáthatják 2021 nyarán)? Ezzel pedig Fontot gyakorlatilag ki is lökhetik Bartomeuék a versenyből, népszerűséget növelnének a „sociók” köreiben, és a játékosoknak is tetszene Xavi kinevezése.

Laporta azonnal Guardiola visszahozatalával kezdett kampányolni, akinek 2021-ben jár le a szerződése Manchesterben, és bizonytalan, hogy edzőként valaha is vissza akarna térni a klubhoz.

A Feedback nevű cég mostani közvélemény kutatása szerint Laporta a szavaztok 42,3%-át szerezte meg a szurkolók köreiben, míg Font csak 10,6%-ot. Azonban, ha kizárólag a szavazásra jogosultakat nézzük, Laporta 56,2%-ot tudhat magáénak, Font pedig 15,5%-ot. 30% még nem döntött arról, kire szavazna. Bartomeu ténykedését csak 9,2% tekinti jónak, vagy nagyon jónak, míg 41,9% gondolja rossznak, vagy nagyon rossznak.

Vajon újra összeáll a klub történetének legsikeresebb elnökének, edzőjének és játékosának triója?

Messi bármelyik jelölt mellett is állna ki, az toronymagasan nyerne, hiszen minden szurkolói tag („socio”) a Messi által támogatott jelöltre szavazna. Azonban Messi nem szereti a befolyását gyakorlatba ültetni, ezért a bizonytalanság tovább folytatódik.

Hova is mehetne Messi?

Európában mindenki feláldozna a költségvetése zömét arra, hogy egy 34 éves Messit megszerezzen. Messit ismerve azonban nem tűnik valószínűnek, hogy más országba szeretne játszani utolsó éveiben, ahol sem ő, sem a családja nem ismeri a nyelvet, és ki kellene lépni a komfortzónájából.

Argentínában sosem fogadták el őt annyira, mint Maradonát, a Newell’s Old Boys-ba való visszatérést pedig a Rosarióban való nagyon magas bűnözési arány is veszélyezteti. Súlyos kábítószerrel kapcsolatos bűnözés van jelen a környéken, ha pedig Messi abba a közegbe hazamenne, a méhkas teljesen felborulna.

David Beckham is a képben van. Beckham figyeli Cristiano Ronaldót is, és persze Messit is. Az Inter Miami tulajdonosa korábban nem leplezte azon vágyát, hogy a történelem legjobb játékosai közé tartozó két legendát szívesen leigazolná új csapatába, ami félelmetesen megnövelné az MLS iránti érdeklődést Amerikában, különösen Miamiban, amelyet a latin kultúra erősen befolyásol, amely sokkal inkább érdeklődik a labdarúgás iránt, mint más amerikai major sportok iránt.

Messi azonban sohasem szeretett a reflektorfényben lenni, ezért meglepő lenne, ha Miamiba menne 2021-ben, egy évvel élete utolsó világbajnoksága előtt! Fontos lesz neki, hogy versenyképes bajnokságban készüljön fel a vb-re. Ronaldónak logikusabb lenne Beckhamhez igazolni, azonban a 2009-es nemi erőszak vád csak nem akar teljesen elsikkadni, és nem véletlenül nem ment a Juventus Amerikába túrázni tavaly nyáron (Ronaldótól DNS mintát kért a las vegas-i rendőrség tavaly januárban).

David Beckham az Inter Miami 2022-re elkészülő stadionjában.

 

Bármennyire is valószínű, hogy maradni fog, Messi nem siet, inkább kivár, hogy minél több információ legyen a tudatában, amikor döntést hoz a folytatásról. Katalónia addig a lélegzetét is visszafojtja.

A bejegyzés trackback címe:

https://scoreboard.blog.hu/api/trackback/id/tr4316004682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása